Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 2 kwietnia 2013

Placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane są tradycyjną potrawą na Podlasiu choć występują w każdym regionie naszego kraju.
Każdy ma swój sprawdzony i ulubiony sposób na domowe placki .
Lubię czasami zmieniać smak placków dodając świeże zioła a nawet nadziewając je mięsem.
Dziś podzielę się swoim sposobem przyrządzania tej jakże prostej ale smacznej potrawy.

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko 
3 łyżki mąki pszennej (ja często daję żytnią 720)
1 łyżka utartej na drobnych oczkach cebuli
1 ząbek czosnku drobno posiekany 
sól, pieprz 
ulubione zioła
olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach .
Jeżeli używamy ziemniaków młodych należy odlać nadmiar oddzielającej się wody.
Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy solą , pieprzem i ulubionymi ziołami.
Rogrzewamy tłuszcz na patelni i używając łyżki nakładamy porcje na patelnię.
Smażymy na złoto z obu stron .
Wykładamy na talerz wyłożony papierem w celu odsączenia tłuszczu.
Najlepsze są zaraz po usmażeniu , chrupiące.
Można jeść z kwaśną smietaną i/lub cukrem.
Smacznego !

1 komentarz:

  1. Również bardzo lubię placki ziemniaczane i robię je podobnie jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń