Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 25 kwietnia 2013

Pierogi żytnie z zieloną soczewicą


O wyższości żyta nad pszenicą wie zapewne każdy.
To prawda ,że używając pszenicy otrzymujemy smaczniejsze pierogi , ciasta i chleby .
Pszenica zawiera więcej glutenu dzięki czemu wypieki są pulchniejsze.
Na tym kończą się jednak korzyści jakie płyną z używania pszenicy w kuchni.
Osobiście od około roku staram się zastępować pszenicę żytem.
Robię żytnie naleśniki , pierogi ,chleby,  zagęszczam mąką żytnią .
Mogę przy tym zaznaczyć ,że żytnie pierogi smakują mi bardziej niż pszenne ;-)
Ponieważ żyto nie zawiera wystarczająco glutenu , który nadaje sprężystości i zwartości pierogom i naleśnikom, do ciasta należy dodać skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Zachęcam do wypróbowania pierogów żytnich .
Przepis własny.

Ciasto :
410 g mąka żytnia ( użyłam typ 1400 ale można zarówno typ 720 i 2000)
90 g skrobia ziemniaczana
160 ml wody 
1/2 łyżeczki soli 
1 jajko (można pominąć - należy wówczas dodać odrobinę więcej wody )

Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Jeżeli jest lepkie można dodać więcej mąki .
Ciasto pierogowe żytnie nie będzie miało sprężystości i nie będzie "ściągało" się jak guma.
Jest bardziej podatne na formowanie i wałkowanie.
 

Farsz :
1 szklanka suchej soczewicy zielonej(można użyć czerwonej)
1 duża cebula 
kilka łyżek oliwy 
sól ,pieprz

Soczewicę zalewamy wodą tak aby woda była na 3 cm ponad soczewicę.
Lekko solimy i gotujemy około 25 minut lub do miękkości.
Osączamy na sitku studzimy i mielimy w maszynce .
Połowę cebuli siekamy drobno i przesmażamy na oliwie .
Dodajemy do soczewicy , doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy i wyciskamy szklanką kółka , faszerujemy soczewicą.
Gotujemy pierogi na osolonym wrzątku około minuty po wypłynięciu na wierzch .
Drugą połowę cebuli drobno siekamy i przesmażamy na pozostałej oliwie.
Pierogi podajemy z przesmażoną cebulką.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie, a skoro dodatkowo są zdrowsze to nad czym się zastanawiać???

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam że żytnich pierogów nie robiłam, chętnie wypróbuję Twój przepis przy njbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pierogi z soczewicą, ja robię z czerwoną i czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń