Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 5 kwietnia 2013

Kruche ciasto z marmoladą


W moim mieście powstają co raz to nowe cukiernie .
Rzadko korzystam z gotowych wypieków a mogę nawet powiedzieć ,że od dwóch lat w ogóle nie kupowałam słodkości.
Nie ma co się dziwić - cukierni co raz to więcej a żadna nie oferuje produktów (przynajmniej) dobrej jakości .
Kiedy byłam dzieckiem miałam taką ulubioną cukiernię ( wówczas było ich niewiele w Białymstoku).
W tej cukierni najbardziej lubiłam bajaderkę , tort, szarlotkę i kruche ciasto przekładane marmoladą.
Niedawno odkryłam w jednym z moich zeszytów przepis na takie ciasto i po wypróbowaniu okazało się ,że jest w smaku bardzo podobne do tego z cukierni.
Dzisiaj podzielę się z Wami tym przepisem.
Zapraszam!

Ciasto :
3 szk. mąki pszennej typ 500 
250 g masła( dobrze schłodzonego)
2 żółtka 
1 jajko 
2 łyżki śmietany 
15 dag cukru pudru 
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki soku z cytryny 
2 łyżki kakao 
1 litr marmolady ( najlepiej domowa , można użyć mus jabłkowy zmiksowany z powidłami śliwkowymi)
4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę , masło posiekać na kawałki , rozetrzeć z mąką na kruszonkę.
Dodać śmietanę , żółtka , jajko , cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny.
Podzielić na 3 porcje . 
Do dwóch dodać po łyżce kakao.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Każdy placek upiec osobno w formie o wymiarach 20x30 .
Temperatura 190 st C. przez około 15-20 minut lub do zarumienienia się.
Placki po upieczeniu wsytudzić.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody i rozpuścić w garnuszku .
Marmoladę też włożyć do garnuszka i podgrzać aż stanie się rzadsza.
Dodać do marmolady rozpuszczoną żelatynę.
Marmoladę wystudzić a kiedy zacznie się ścinać przełożyć nią placki .
Kolejność: Ciemny placek -marmolada- jasny placek - marmolada- ciemny placek- marmolada.
Można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam kruche ciasto przekładane marmoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie ciasto ! Koniecznie do wypróbowania:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, wielokolorowe! wygląda kusząco, a i nie wydaje się jakieś tragicznie trudne :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, proszę zwrócić uwagę na błąd ortograficzny - piszemy "w ogóle".

    OdpowiedzUsuń