Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 19 kwietnia 2013

Bułki cynamonowe zakręcone


Na blogu jest mały przestój a jest to związane nie tylko z przyjściem długo wyczekiwanej wiosny !
Kopalnia Smaków przechodzi kolejne, bardzo pozytywne zmiany ;-)
Już niedługo oficjalnie zdradzę Wam jaka zmiana nastąpiła w moim życiu i co dobrego może wyniknąć z życiowych pasji ...
Zanim jednak na dobre pochłoną mnie nowe obowiązki zapraszam Was na pyszne drożdżówki z cynamonem.
Przepis ze strony Wypieki z Pasją.
Zapraszam!

Składniki:
1/4 szklanki letniej wody
3/4 szklanki letniego mleka
1 jajko
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 i 1/4 do 3 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki suszonych drożdży
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do smarowania:
2-3 łyżki masła
ok. 3/4 łyżeczki cynamonu 

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
ok. 2 łyżeczek wody lub soku z cytryny



Wykonanie:
 Drożdże wymieszać z mlekiem aż się rozpuszczą. 
Odstawić przykryte do momentu aż na powierzchni utworzą się bąbelki powietrza.
Wymieszać razem mąkę, cukier i sól. 
W osobnej misce wymieszać wodę, jajko i ekstrakt waniliowy. 
Do mąki dodać wymieszane płyny i drożdże rozpuszczone w mleku. 
Wyrobić gładkie, elastyczne, luźne ale nie lepiące się ciasto. 
Przełożyć do miski natłuszczonej olejem. 
Przykryć, odstawić wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (około 40-60 minut).
Przygotować masło cynamonowe do smarowania. 
Masło rozpuścić, dodać cynamon, wymieszać i odstawić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na cztery części . 
Każdą część rozwałkować na okrągły placek. 
Pierwszy placek posmarować 1/3 przygotowanego wcześniej cynamonowego masła. 
Przykryć kolejnym i postępować tak z pozostałymi - wierzchu nie smarujemy.
Złożone 4 placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Przekroić na 8 równych części, postępując dalej według poniższej instrukcji zamieszczonej na stronie autorki - TUTAJ
Gotowe drożdżówki przykryć i odstawić do ponownego wyrastania na 20-30 minut.
Piec 20-25 minut w 175 st C.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe polukrować.
Smacznego !

5 komentarzy:

  1. ale mi ślinka cienie jak patrze:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdo - po raz kolejny Ci to mówię - jesteś wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  3. super! Cieszę się że skorzystałaś z przepisu :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń