Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 20 marca 2013

Wafelki kokosowe


Jak wygląda życie Bloggerów dzień po "wielkim wydarzeniu"?
Mój dzień rozpoczął się intensywnie i cały czas jestem naładowana pozytywną energią.
Jak tylko znajdę chwilę to napiszę więcej na temat wystawy i tego co w moim życiu się ostatnio zmieniło.
Przewrót był nie mały ;-)
Tymczasem szybki wpis bo zaraz musze zmykać!
Pamiętacie domowe tradycyjne wafelki na mleku w proszku?
Dzisiaj moja wersja z kokosem ...kto lubi kokos ?
Wafelki są pszne - zapraszam!

Składniki :
1 opakowanie wafli ( u mnie okragłe)
1/2 szklanki mleka 2 %
250 g masła
1 szklanka cukru 
2 szklanki mleka w proszku 
1 szklanka wiórek kokosowych + kilka łyżek do posypania po wierzchu 

Wykonanie:
Do garnuszka wlać mleko , podgrzać i rozpuścić w nim masło i cukier .
Dp rzestudzonej masy dodać mleko w proszku , dokładnie wymieszać i wsypać wiórki.
Znowu wymieszać.
Ciepłą masą przekładać wafle zostawiając trochę na wierzch .
Każdą warstwę po przełożeniu dobrze docisnąć .
Udekorować wiórkami .
Kroić po całkowitym wystudzeniu .
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Jakie ładne, kolorowe zdjęcia...:) A wafelki wyglądają jak ptasie mleczko bez polewy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wafelki, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :) piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne wafelki taki trochę jak rafaello:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kokos! Wafelki wyglądają tak smacznie.
    Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kokos, a wafelki wyglądają cudnie, do schrupania :P

    OdpowiedzUsuń