Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 13 marca 2013

Śmietanowy torcik z czerwoną porzeczką


Do początku kalendarzowej wiosny już tylko 8 dni .
Tymczasem za oknem pruszy śnieg i jest biało ....
Zima jest fajna ale chyba mam już jej dość - chcę wiosny !
Torcik jest z mrożonych owoców ale daje odorbinę ciepła i nadziei ,że zima musi się skończyć ;-)
Przepis własny !
Zapraszam!


Składniki:
spód biszkoptowy z dwóch jajek - średnica 22cm 

300ml śmietany kremówki30%
400 ml kwaśniej śmietany 18%
5 łyżek cukru pudru 
3 łyżeczki żelatyny 

Galaretka truskawkowa
1 i 1/2 szklanki czerwonych porzeczek (morożonych lub swieżych)



Wykonanie:
Spód biszkoptowy włożyć do tortownicy.
Galaretkę rozpuścić w pół litra wrzątku.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno , dodać cukier puder .
Następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać.
Żelatynę zalać pół szklanki zimnej wody i kiedy napęcznieje rozpuścić w garnku na małym ogniu.
Nie dopuścić do zagotowania.
Lekko ostudzoną żelatynę dodać do masy śmietanowej i szybko wymieszać.
Dodać pół szklanki porzeczek i jeszcze raz wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopt.
Kiedy lekko stężeje wyłożyć na to resztę porzeczek.
Zalać tężejącą galaretką.
Ciasto włożyć do lodówki na noc.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Wspaniale to wygląda pewnie przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda bardzo lubię takie serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny torcik :)
    Taki właściwie prawie letni :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń