Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

poniedziałek, 18 lutego 2013

Lekkie mgadalenki waniliowe


Delikatne i mięciutkie magdalenki - bez proszku do pieczenia - wzbogacone ziarenkami wanilii.
Z podanej proporcji wychodzi około 20 szt .
Przepis zasięgnęłam ze strony Chillibite.
Polecam !

Składniki :
3 jajka
100g cukru 
150g mąki pszenna typ 500
100g masła
1/4 laski wanilii ( zamiasta wanilii można dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy)




Wykonanie:
Jajka i cukier ubić mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Następnie delikatnie wmieszać mąkę.
Rozpuścić masło i wraz z ziarenkami z wanilii dodać do ciasta.
Ciastem napełniać formę na magdalenki .
Ja swoją formę wysmarowałam tłuszczem.
Każde wgłębienie napełniałam po brzegi czyli do pełna.
Ciasto rośnie delikatnie ponieważ jest bez środków spulchniających.
Po upieczeniu jest nieziemsko delikatne.
Pieczemy 7-10 minut w 180st C.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Uwielbiam Magdalenki do herbatki :) Piękne, takie złociste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre są te ciasteczka:) pycha, mogę się nimi zajadać do woli:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne są Magdalenko te magdalenki ;)

    OdpowiedzUsuń