Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 22 lutego 2013

Bajgle


Bajgle choć dziś najbardziej kojarzone są z Usa a w szczególności z Nowym Yorkiem powstały prawdopodobnie w Krakowie.
Niestety historia nie potrafi dokładnie tego sprecyzować.
Pewnie jest natomiast ,że są mocno zakorzenione w kuchni żydowskiej.
Przepis na domowe bajgle zaprezentował Tomek Woźniak w lutowym magazynie "Kuchnia".
Nie ukrywam ,że ze wszystkich przepisów na bajgle jakie wypróbowałam ten jest do tej pory najlepszy .
Polecam!

Składniki :
2 łyżeczki aktywnych drożdży suchych 
2 łyżeczki cukru 
1,5 szk. ciepłej wody 
500 g mąki pszennej (użyłam typ750)
1,5 łyżeczki soli 
1 łyżka miodu 
sezam , mak , czarnuszka do posypania

Wykonanie:
W misce łączymy wszystkie składniki poza miodem i posypką.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne gładkie .
Ciasto odstawiamy od wyrosnięcia na około 30 min.
Po tym czasie lekko je odgazowujemy i dzielimy na 8 części.
Formujemy je w kształcie bułeczek , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min .
Piekarnik nagrzać do 180st C.
Następnie w każdej bułce robimy palcem dziurkę i kilka razy obracamy na palcu aby powiększyć otwór.
Układamy na papierze a w tym czasie rozgrzewamy w garnku 2 litry wody z miodem.
Uformowane bajgle wrzucamy po dwa na wrzątek i gotujemu 1 minutę.
Po wyjęciu z wody układamy na ręczniku papierowym.
Odsączone bajgle układamy na formie wysłanej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem i/lub czarnuszką i makiem .
Bajgle pieczemy 15 minut lub do zarumienienia.
Smacznego !

5 komentarzy:

  1. pyszne, bardzo lubię takie bułki:) pięknie Ci wyszły niż tylko posmarować masełkiem i zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je zwłaszcza takie ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne pychotki, muszę koniecznie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Wspaniale rumiane i mega obficie posypane! Koniecznie muszę upiec:)

    OdpowiedzUsuń