Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 31 stycznia 2013

Pieprzówka


Domowe nalewki oprócz tego ,że są bardzo smaczne , często są też "uzdrawiające".
W tym roku pokonałam grypę dzięki nalewce czosnkowej - szkoda ,że nie mam zdjęcia bo chętnie bym się z wami podzieliła przepisem.
Niedługo zaczynam produkcję tej nalewki na kolejny sezon grypowy więc na przyszłą zimę obiecuję przepis na blogu .
Dzisiaj natomiast chcę Was zachęcić do Pieprzówki .
Jest to dosyć wytrawna nalewka ale pomocna kiedy mamy dolegliwości żołądkowe.
Przepis pochodzi z książki "Wina , miody , nalewki " Macieja Kuronia.
Zapraszam!


Składniki:
20 ziaren pieprzu czarnego 
1 litr wódki 40%
50g cukru 

Wykonanie:
Ziarna pieprzu wsypujemy do gąsiorka i zalewamy wódką.
Wsypujemy cukier i dokładnie potrząsamy do dokładnego wymieszania się składników.
Zakorkowany gąsiorek odstawiamy na 2 tygodnie.
Po upływie tego czasu nalewkę przesączamy przez bibułę filtracyjną.
Zlewamy do butelek i zakręcamy.
Butelki należy przechowywać w ciemnym miejscu.
Dłuższe leżakowanie wpływa dodatnio na smak nalewki .

1 komentarz:

  1. Dzisiaj zapodałem testowo do 200 ml, zobaczymy za 2 tygodnie co z tego wyniknie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń