Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 23 stycznia 2013

Orkiszowa Pani Walewska


Jeżeli komuś naprawdę zależy na bardzo kruchym cieście to polecam dwa sposoby .
Zwykłą mąkę pszenną zastępujemy mąką pszenną pełnoziarnistą lub jasną orkiszową.
Przy pełnoziarnistej ciasto będzie ciemniejsze niż zwykle ale bardzo kruche natomiast przy orkiszowej będzie jasne , kruche i do tego podwójnie zdrowe.
Zapraszam więc dzisiaj na pyszny kawałek zdrowej i kruchej Pani Walewskiej.
Przepis zasięgnęłam z bloga Słodkie Impresje.

Składniki na ciasto :
30 dag mąki orkiszowej typ 700 (można zastąpić tortową pszenną)
25 dag masła
1/2 szk. cukru pudru 
4 żółtka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto :
4 białka 
1 szk. cukru pudru 
20 dag orzechów włoskich 
1 słoik (min 300ml) domowego dżemu z czarnej porzeczki 

Wykonanie ciasta :
Z podanych na ciasto składników zagnieść ciasto i schłodzić przez 45 min w lodówce.
Blachę około 20 x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto podzielić na pół i jedną połówką rozwałkować i wyłożyć tym formę.
Na cieście rozsmarować połowę dżemu .
2 białka ubić na sztywno , dodać 1/2 szk . cukru pudru i ponownie ubić.
Rozsmarować to na dżemie , pianę posypać połową orzechów włoskich .
Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Podobnie postąpić z drugą połówką ciasta.
Placki odstawić do całkowitego ostudzenia a w tym czasie przygotować krem.

Składniki na krem:
4 żółtka 
4 łyżki cukru pudru 
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
1/2 l. mleka 
25dag masła
sok z połowy cytryny 

Wykonanie kremu :
Żółtka ubić z cukrem na puch , następnie dodać obie mąki 1/2 szk. mleka.
Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlewać masę żółtkową cały czas mieszając.
Odstawić do całkowitego ostudzenia .
Masło utrzeć na puch i dodawać do niego porcjami wystudzony budyń.
Kiedy masa jest już dobrze utarta dodać sok z cytryny i ekstrakt.
Na pierwszy placek rozsmarować krem i przykryć drugim plackiem ( bezą do góry).
Lekko docisnąć dłońmi i odstawić na noc w chłodne miejsce .
Smacznego !

4 komentarze:

  1. pysznie wygląda i do tego zdrowe to ciacho, tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, apetyczne. Pozdrawiam Madziu :)

    OdpowiedzUsuń