Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Babka ziemniaczana


Z cyklu "Podlaska Tołkanica" pragnę dziś podzielić się z Wami przepisem na babkę ziemniaczaną.
Babka ziemniaczana jest znana w wielu regionach Polski choć nie zawsze ma taką samą nazwę.
Każdy ma swój ulubiony sposób na przyrządzenie tego przysmaku.
Choć babkę można przyrządzić bez szczegółowego przepisu ja podam dziś proporcje na babkę , którą sama robię w domu .
Zapraszam!


Składniki na formę około 20x30 cm:
2 kg ziemniaków (surowych i obranych)
2 jajka
3 łyżki mąki ( najlepiej pszennej ale można też dodać żytniej)
2 średnie cebule
olej do smażenia 
300 g boczku i/lub kiełbasy( można pominąć i zrobić bezmięsną babkę)
sól, pieprz , majeranek
3 ząbki przeciśniętego czosnku




Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce ( na drobnych oczkach tak jak do placków ziemniaczanych).
Boczek lub kiełbasę przesmażyć na złoto i dodać do utartych ziemniaków.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć - również dodać do ziemniaków.
Wbić jajka , dodać mąkę,  przyprawy i czosnek.
Dokładnie wymieszać i spróbować na czubek języka czy jest wystarczająco przyprawiona.
Formę dokładnie wysmarować olejem i wylać na to  surową masę ziemniaczaną.
Wstawić do nagrzanego na 190 st C piekarnika i piec aż babka będzie na wierzchu rumiana.
Babka jest najsmaczniejsza na gorąco z zimnym mlekiem .
Wówczas jest ciągnąca i lepka.
Po ostygnięciu staje się zwarta i można ją kroić na paski i podsmażać na patelni .
Smacznego !




21 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis, jeszcze czegoś takiego nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię babkę ziemniaczaną. Dawno nie jadłam, a to takie pyszne jest.:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie. Czy ziemniaki mają by,c starte na małych oczkach, czy na tych, na ktorych sciera sie buraki cwiklowe- z tych drugich ziemniaki są bardziej jak papka...?

    OdpowiedzUsuń
  4. jak najbardziej na tych najdrobniejszych , to ma być papka ;-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. własnie wyciagnelam moja babke z pieca. jest bardzo dobra :) dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. babke jemy codziennie te jajko jest zbedne tam uwierzcie mi bez jajka tez wyjdzie .

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie że może być bez jajka, jestem vege :)

    OdpowiedzUsuń
  9. WŁAŚNIE BIORĘ SIĘ ZA ROBIENIE BABKI MAM NADZIEJĘ, ŻE WYJDZIE PYSZNA :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Babka będzie smaczniejsza jeśli nie dodamy żadnej mąki, a utarte ziemniaki zaparzymy wrzącym mlekiem.
    Zaparzone ziemniaki nie ciemnieją, babka jest wtedy jasna i puszysta.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak wcześniej wspomniałam , kązdy ma swój ulubiony sposób na babkę!
    Wiem ,że można zaparzać mlekiem ale tego nie robię bo nie każdy w moim domu może mleko spozywać.
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaraz się biorę do roboty, na pewno wyjdzie pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja wolę jak ziemniaki są starte na grubszych oczkach :) Ale jak już wspominałaś każdy ma swój sposób na babkę :) Będę robic dziś na obiad

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam wszystkich baaardzo serdecznie!
    Pochodzę z Augustowa więc zajadałam się babką ziemniaczaną od dzieciństwa i zajadam aż do dzisiaj.
    Obecnie mieszkam w bardzo ciepłym klimacie i dlatego niezbyt często ostatnio robię babkę ziemniaczaną (że o kartaczach, kiszce czy plackach ziemniaczanych nie wspomnę). U nas nie dodaje się mąki do babki (robi się "gumowa") a raczej rozparzoną w mleku kaszę manną (na gęsto). Dzięki temu babka jest bardzo "puszysta" musimy tylko zachować umiar dodając kaszy. Jak zresztą we wszystkim.
    Jeszcze raz pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. jest przepyszna....robiłam ją już kilkanaście razy.... BARDZO DOBRY PRZEPIS!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. czy można upiec taką babkę w prodiżu?

    OdpowiedzUsuń
  17. Babka ziemniaczana w tej wersji wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń