Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

sobota, 15 grudnia 2012

Tort miodowy z kremem i powidłami


Z dzieciństwa pamiętam ,że w okresie Bożego Narodzenia obowiązkowo piekło się ciasto miodowe przekładane kremem.
Najbardziej nie lubiłam przygotowywać kremu - mama zawsze pilnowała aby masło było dobrze utarte i trwało to wieczność. 
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem z babcinego zeszytu na tort miodowy przekładany powidłami i kremem w starym stylu .
Kto pamięta ubijane na parze jajka z cukrem, ucierane później z masłem?
Tort retro ...przepis z babcinego zeszytu !
Zapraszam!

Składniki na ciasto :
35 dag mąki 
15 dag cukru pudru 
8 dag miodu 
1 jajko 
5 dag masła lub margaryny 
1 płaska łyżeczka sody 
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypać przesianą mąkę.
Dodać cukier puder, miód, masło i rozetrzeć składniki w dłoniach.
Następnie dodać sodę , jajko , śmietanę i wyrobić ciasto.
Podzielić je na cztery równe części, rozwałkować na krążki i każdy oddzielnie upiec w tortownicy o średnicy około 24cm.
Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 st C - czas pieczenia to około 5-10min - trzeba kontrolować bo placki łatwo mogą się spalić.
Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy jeszcze ciepłe, gdyż po wystygnięciu placki mogą się łamać.




Składniki kremu :
30 dag masła lub margaryny ( w temperaturze pokojowej)
2 jajka
1/2 szk. cukru 
sok i skórka otarta z jednej cytryny 

ponadto :
słoik domowych powideł
czekolada do polania 

Wykonanie kremu :
Jajka , cukier i otartą skórkę z cytryny przez minutę ubijać mikserem .
Następnie naczynie z masą jajeczną wstawić na garnek z gotującą się wodą ( ale tak aby miska nie dotykała wody) i ubijać mikserem na parze aż masa zgęstnieje.
U mnie była gęsta już po kilku minutach.
W oddzielnym naczyniu ucieramy masło na puch i porcjami dodajemy ubite z cukrem jajka.
Na koniec dodać sok z cytryny.
Przystępujemy do składania ciasta.
Pierwszy krążek smarujemy powidłami a następnie kremem, przykrywamy kolejnym krążkiem i tak postępujemy do ostatniego placka.
Po złożeniu tort lekko dociskamy od góry.
Można zostawić trochę kremu na posmarowanie boków.
Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą.
Odstawić na co najmniej 24 godziny a najlepiej 48 .
Smacznego !

11 komentarzy:

  1. jak ja uwielbiam takie miodowniki.. hm mm pycha musi być:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest piękny, pożeram go wzrokiem!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for sharing the precious recipe from your Grandma's notebook. Should the cake stand at room temperature for 24-48 hours or in the refrigerator?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank You ;-)
      First leave the cake in a very cold place or refrigerator for at least 24 hours or even better for 48 hours.
      Than a few hours before You wanted to eat leave in room temperature.

      Usuń
  4. Co za cudo i musi smakowac, ze cho cho

    OdpowiedzUsuń
  5. już mi ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  6. niczym nie nasaczac krazkow?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto zwilgotnieje od kremu i powideł tylko musi poczekać na około 24 godzin ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakies 19 lat temu dostalam podobny przepis od kolezanki, robilam ten torcik kilka razy, jest cudowny w smaku, niestety od dwoch lat probowalam odnalezc przepis i NIC... dziekuje, ze ten przepis odnalazlam na twoim blogu, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się i pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń