Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 13 grudnia 2012

Piernikowa krajanka z marcepanem i powidłami


Krajanka jest już dobrze znana w kulinarnej blogosferze.
Już od dawna przymierzałam się do jej wykonania.
Przeglądając blogi , na których pojawiła się krajanka zauważyłam ,że za każdym razem wygląda inaczej ;-)
Polecam wypróbowanie krajanki bo jest pyszna i może długo leżakować, przez co jest jeszcze smaczniejsza.
Przepis z forum CinCin .
Zapraszam!

Składniki na ciasto:
3 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i mielonych goździków
po 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i mielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
drobno posiekane orzechy

skórka pomarańczowa

Masa marcepanowa:
225g pasty migdałowej( masy marcepanowej)
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego


Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

ponadto:
1 słoik powideł śliwkowych 
Lukier koniakowy ( 1 szklanka cukru pudru utarta z 3 łyżkami koniaku)

Wykonanie :
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzać ale nie zagotowywać -  w dużym garnku.
Dodać przyprawy korzenne, wymieszać.
Dodawać stopniowo mąkę ciągle mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.
Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.
Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności.

Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 X 20 cm
Przenieść jeden placek na  blachę wyłożoną pergaminem. 
Zostawiając centymetrowy  margines rozsmarować na cieście masę marcepanową.
Na marcepanie rozprowadzić równą warstwą powidła.
Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut. 
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować.
Zostawić odkryte na całą noc. 

Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.
Smacznego !

8 komentarzy:

  1. świetna propozycja na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam ten przepis z forum i to jaką furorę robił kilka lat temu.. :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, zjadłabym sobie taki.. akurat do kawki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię ją bardzo. Jest pyszna. Robiłam w zeszłym roku.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ją już kiedyś..jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń