Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

niedziela, 9 grudnia 2012

Masa marcepanowa z woda różaną


Masa marcepanowa przypomina o nadchodzących świętach.
Trudno ją kupić ponieważ jest towarem wyszukanym a kiedy już się na nią trafi to cena odstrasza.
Podawałam kiedyś przepis na masę marcepanową a dzisiaj będzie jej inna wersja.
Warto przygotować chociaż jedną porcję do świątecznych wypieków.
Już jutro zapraszam na przepis z wykorzystaniem masy marcepanowej.
Inspirowałam się przepisem ze strony Domowe wypieki.
Zapraszam!

Składniki:
250g mąki migdałowej ( powinna być jasna i dobrze zmielona)
250g cukru pudru
30ml wody różanej 
½ łyżeczki aromatu migdałowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze połączyć do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Jeżeli jest zbyt sucha i się rozpada dodać więcej wody różanej.
Przechowywać w lodówce.
Masa powinna być owinięta w papier i zamknięta w woreczku strunowym .
Pachnących świątecznych przygotowań życzę wszystkim ;-)
m.

3 komentarze:

  1. teraz żałuję, że patrząc w sklepie na buteleczkę wody różanej, nie wsadziłam jej do koszyka. miałabym dla kogo zrobić taką pyszną marcepanową masę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę robiła masę marcepanową, może jutro. Zastanawiam sie, czy nie dodać tej wody rózanej, hmmm...
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym to wiedziała,że zrobienie masy marcepanowej jest takie proste... Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń