Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

sobota, 22 grudnia 2012

Kutia - Wesołych Świąt


Miało być obszernie o Kutii czyli najważniejszej potrawie wigilijnej w moim domu .
Sposobów na przygotowanie Kutii jest wiele ale prawie każda jako podstawę ma pszenicę lub pęczak pszeniczny oraz bakalie i miód.
Niestety czas tak szybko leci ,że nie zdążyłam przygotować obszernego wpisu na temat Kutii.
Cóż odkładam to na następny rok bo za chwilę zostawiam komputer i wyjeżdżam  ;-)
Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę Wesołych , pogodnych i białych Świąt !
Nie przejadajcie się , zdrowo gotujcie i odpoczywajcie w gronie rodzinnym .
Ja zmykam na kilka dobrych dni ... będę bez dostępu do internetu więc od razu życzę Wam również szampańskiej zabawy sylwestrowej!
Po Nowym Roku wracam z kolejnymi pomysłami i przepisami ;-)
Wesołych Świąt!!!
Magda




4 komentarze:

  1. Madziu, radosnych Świąt Ci życzę! Odpocznij i wracaj pełna pomysłów i sił.:)
    A kutia wspaniała!
    Chętnie poczytam przepis, bo nigdy jeszcze nie robiłam kutii.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Radosnych i pogodnych Swiat Magdo!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego świątecznego! Kutia rownież u nas jest bardzo ważnym elementem wieczerzy. Zazwyczaj mamy kilka wersji gdyż każda ciocia walczy o tytuł tej najlepszej kutiosprawczyni :)

    OdpowiedzUsuń