Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 11 grudnia 2012

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką


Kruche ciasto z pianką królowało na blogach podczas minionego lata.
Wykorzystywałam ten przepis dodając truskawek i jagód a dzisiaj zaprezentuję wersję świąteczną.
Inspirowałam się przepisem z bloga Moje codzienne przyjemności.
Zapraszam!


Składniki ciasta kruchego: 
2 1/2 szklanki maki pszennej  
250g zimnego masła lub margaryny  
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
3 łyżki cukru pudru  
5 żółtek

Wszystkie składniki zagniatać tak długo aż składniki dobrze się połączą . 
Ciasto podzielić na dwie części, jedna mniejszą i większą. 
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażalnika na 30 min. 
Formę o wymiarach mniej więcej 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na spód zetrzeć większą część ciasta. 
Lekko docisnąć dłonią. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 190st C przez około 20 min. 
Po upieczeniu dokładnie wystudzić zanim przystąpimy do dalszego działania. 

Masa makowa:
2 szk. suchego maku 
1/2 szk. cukru 
2 białka 
100g bardzo miękkiego masła
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki drobno siekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
odrobina ekstraktu lub aromatu migdałowego 
 
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.
Odcedzamy z wody i przekręcamy przez maszynkę dwukrotnie.
Do zmielonego maku dodajemy resztę składników i mieszamy do dokładnego połączenia się.
Jeżeli ktoś woli bardziej słodkie to należy dodać więcej cukru .
Można również dodać rodzynki.
Masę makową wyłożyć na podpieczony i wystudzony kruchy spód.



Budyniowa pianka:
5 białek  
1 szklanka drobnego cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego  
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego  
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ubić białka na sztywno . 
Porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy. 
Następnie dodać proszek budyniowy a kiedy składniki się połączą wlać olej i ponownie wymieszać do dokładnego połączenia się składników. 
Pianę wyłożyć na masę makową.
Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. 
Blachę ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec kolejne 30-40 min. 
Jeżeli ciasto zbyt szybko robi się rumiane należy je przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Brak mi doświadczenia w pieczeniu ciast makowych , a mój maż właśnie takie uwielbia ... wspaniały przepis - dziękuję :)

    / zachęcam Cię do poparcia apelu jaki umieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów... przeczytaj , nie traktuj tego wpisu jak spam... może uznasz , że to ważne i zechcesz się dołączyć /

    OdpowiedzUsuń
  2. też wykorzystywałam przepis na kruche z lekką budyniową pianką wielokrotnie, z różnymi owocami, ale na wersję makową nie wpadłam, super pomysł, z pewnością kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda:) w sam raz na święta

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super pomysł na to pyszne ciacho! Dodatek maku - bardzo świątecznie, bardzo pysznie i pięknie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem jakie ciasto zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Budynie maja byc z dodatkiem cukru czy bez ??????

    OdpowiedzUsuń