Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 18 grudnia 2012

Krokiety z kapustą i grzybami




Krokiety z kapustą i grzybami to wigilijna potrawa bez dłuższej tradycji.
W moim domu pojawiła się kiedy mama szukała alternatywnych postnych potraw , które my jako dzieci z ochotą byśmy zjedli.
Potrawa przyjęła się i jest powtarzana co roku .
Dodatkowo robię jeszcze krokiety z czerwoną soczewicą ale o tym innym razem.
Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste.
Zapraszam!

Składniki na naleśniki:
150g mąki 
1 jajko 
szczypta soli 
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody 
2 łyżki oleju 

Ponadto :
1 jajk
1 szklanka bułki tartej 
olej do smażenia 

Wykonanie:
W misce wymieszać mleko , wodę , olej ,jajko i  sól.
Miksując wsypywać mąkę .
Kiedy masa jest już gładka smażyć naleśniki.
Nadziewać je farszem i zawijać w dowolny sposób.
Maczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.

Farsz:
Moja mama gotując kapustę z grzybami , zawsze robiła jej więcej , odkładając mniejszą część na farsz do krokietów.
Odłożoną kapustę należy drobno posiekać lub zmielić w maszynce.
Następnie podsmażyć na oleju , doprawić i nadziewać naleśniki.
Przepis na kapustę z której można zrobić farsz znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. mmm jedno z najlepszych przysmaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. krokiety z barszczykiem to duet doskonały

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, Madziu krokiety wyglądaja przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do konkursu :)) ! http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń