Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Konfitura z cebuli z białym winem i gruszką


Przyznaję się ,że pokochałam konfitury z cebuli .
Ostatnio wpadłam na pomysł , żeby zamienić wino czerwone na białe i zrobić jasną konfiturę.
Do białego wina pasuje gruszka.
Taki zestaw może być świetnym prezentem bożonarodzeniowym ;-)
Przepis - własna inspiracja.
Zapraszam !


Składniki :
1,2 kg białej cebuli 
3-4 łyżki oliwy 
100 g jasnego brązowego cukru
70 ml octu z białego wina
1 szk . białego wina 
2 miękkie i słodkie gruszki 
sól do smaku 

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy na plasterki .
Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy na to cebulę i dusimy około 10 min .
Zasypujemy całość cukrem , dodajemy obraną i pokrojoną w drobne kawałeczki .
Mieszając dusimy kolejne 10 min.
Dodajemy ocet i wino i dusimy na małym ogniu jeszcze około 30 minut.
Pod koniec doprawiamy do smaku solą.
Jeżeli konfitura ma być przechowywana dłużej należy gorącą złożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Bardzo kusząca propozycja. Nigdy nie jadłam konfitury z cebulki.
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie:) chętnie bym spróbowała:D

    OdpowiedzUsuń
  3. PYCHOTKA róbcie nie zastanawiajcie się

    OdpowiedzUsuń