Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kapusta z grzybami czyli zapach wigilii




Kapusta z grzybami to nieodzowny element polskiej wigilii niemalże w każdym regionie Polski.
Zapach kiszonej kapusty i grzybów to znak ,że do wigilii została już tylko chwila ;-)
Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i nie wymaga szczegółowego przepisu.
W zasadzie każdy ma swój sprawdzony sposób na to danie.
Kiedyś nie lubiłam tej potrawy wigilijnej natomiast dzisiaj jest jedną z moich ulubionych .
Obowiązkowo przyrządza ją moja mama bo tylko jej ręce mogą wyczarować naprawdę pyszne danie.
Opiszę Wam jak wygląda przygotowanie kapusty wigilijnej w moim domu.

Potrzebujemy następujących składników:
1kg kiszonej kapusty
suszone grzyby - około 15 kapeluszy ( można oprócz suszonych dodać również świeże i mrożone)
1 duża marchew 
2 duże cebule 
kilka sporych łyżek oleju do smażenia
liść laurowy 
ziele angielskie 
sól, pieprz ziołowy 

Rozpoczynamy od namoczenia kapusty kiszonej .
Należy ją odsączyć z soku i zalać zimną wodą.
Jeżeli lubimy kwaśna kapustę to pozostawiamy część soku na później.
Kapustę moczymy około pół godziny - od czasu moczenia zależy jak kwaśna kapusta będzie później.
Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy je woda tak aby były nią przykryte.
Gotujemy kilkanaście minut .
Miękkie grzyby wykładamy do ostygnięcia a do pozostałej z gotowania grzybów wody dodajemy liść laurowy , ziele angielskie i utratą na dużych oczkach marchew oraz kiszoną kapustę odsączoną z wody.
Wszystko gotujemy na małym ogniu .
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kapusty .
Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju .
Grzyby inne niż suszone również trzeba podsmażyć na oleju.
Wrzucamy je do garnka  z kapustą i dalej gotujemy.
Teraz potrzebna jest cierpliwość bo gotowanie kapusty trochę trwa.
Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
(ja dodaję również lubczyk bo mam słabość do tej przyprawy)
Smacznego !



3 komentarze:

  1. uwielbiam taką kapustę rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wigilijna kapucha jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie znajdzie się u mnie na stole wigilijnym :). Co roku je robię z mamą :)

    OdpowiedzUsuń