Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 30 listopada 2012

Wuzetka


Za czasów kiedy nie było internetu ( jak to możliwe powie dzisiejsza młodzież) ciasta piekło się z przepisów z nielicznych gazet takich jak np. "Kobieta i życie" lub z przepisu od sąsiadki .
Z dzieciństwa pamiętam niewiele ciast, powtarzały się orzeszki , blok , murzynek, zebra ...
Była też wuzetka - to ciasto pojawiło się w moim domu w latach 90 !
Uwielbiam wuzetkę i z ochotą wróciłam do tego przepisu.
Z tym pysznym ciastem zostawiam Was w ten ponury piątkowy dzień.
Pozdrawiam ciepło!
M.

Składniki na ciasto :
1 szk. mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
20 dag masła
1 szk. cukru 
4 jajka
3-4 łyżki kakao 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody 

Składniki na krem :
3 żółtka
1 szk. cukru pudru
50 dag mielonego sera białego
25 dag masła
łyżka żelatyny 
łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo: 
polewa czekoladowa

Wykonanie ciasta:
Masło dokładnie utrzeć dodając porcjami cukier puder.
Do gładkiej masy dodajemy kolejno żółtka, następnie kakao , mąkę , proszek do pieczenia i sodę.
Oddzielnie ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je w ciasto.
Tortownicę 26cm wysmarować masłem  i wysypać bułką tartą .
Wylać do niej ciasto i piec przez około 30-40 min w temp. 175 st C.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.

Wykonanie masy:
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
Kolejno dodawać żółtka .
Następnie do gładkiej masy porcjami dodawać mielony ser cały czas ucierając.
Żelatynę zalać 1/2 szk. zimnej wody i wymieszać .
Kiedy napęcznieje rozpuścić na bardzo małym ogniu i jeszcze ciepłą zmiksować z masą serową.
Dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wymieszać.
Masą przełożyć ciasto .
Wierzch polać polewą czekoladową.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. mmmmm.... muszę się przyznać, że pierwszy raz widzę przepis na wuzetkę z serem, większość jest z śmietaną kremówką. Muszę wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli WZ nie ma bitej śmietany to przepis dla mnie!:)
    Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wracają wspomnienia :) niegdyś to było ciasto nr. 1 w naszym domu. Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też ostatnio wróciłam do tego ciasta:) też jako dziecko kojarzę go z przyjęć rodzinnych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam do niej sentyment. Pamiętam jak kiedyś moja mama przez roztargnienie zapomniała dodać jajek do ciasta.. wyszło wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie popoluarne ciasto, a jeszcze chyba nigdy go nie jadłam. pamiętam jak moja przyjaciółka z podstawówki zawsze się nim zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, trafiłam dzisiaj na ten przepis, upiekłam ciasto, ale wyszło strasznie niskie. Nie da rady go przeciąć. Jaka może być przyczyna? Dodałam i proszku, i sody. Piekarnik mam elektryczny. Nie wiem, co zrobiłam źle :( Mam jakiegoś pecha do wuzetek, bo robiłam jak dotąd raz - z pudełka, i też mi nie wyrosła. Wówczas dopiekłam drugą warstwę z innego przepisu i ta druga warstwa też była niewyrośnięta. Inne ciasta, chleby, bułki - wszystko jakoś rośnie:( Proszę o rady.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem jaki może być powód, musiałabym widzieć Ciebie przy pracy ;-)
    Przychodzi mi na myśl tylko jedno !
    Kiedy łączysz ciasto z ubitymi na sztywno białkami to mieszasz delikatnie łyżką czy mikserem.
    To jest bardzo ważne przy ciastach biszkoptowych i ucieranych aby białka były sztywne i aby delikatnie wmieszać pianę w ciasto tak aby pozostało w nim jak najwięcej pęcherzyków.
    Jeżeli nie udaje się Tobie ciasto an wz-tki to spróbuj upiec ciasto z tego przepisu :
    Składniki:
    - 1 szkl. mąki
    - 1 szkl. cukru
    - 1/3 szkl. dobrego kakao
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 jajko
    - 1/4 łyżeczki soli
    - 1/2 szkl. maślanki
    - 1/2 szkl. oleju
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    - 1/2 szkl. gorącej wody

    Piekarnik nagrzać do temp. 150-160 st.C.
    Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i dokładnie zmiksować (wodę wlałam na samym końcu). Wlać do natłuszczonej i posypanej mąką okrągłej formy ze szkła żaroodpornego , o średnicy ok. 23 cm. Piec 1 godzinę lub trochę dłużej (sprawdzić patyczkiem) , ostudzić.
    Może nie jest to wuzetka ale to ciasto mi się zawsze udaje.
    Znajdziesz je na stronie Arabeski .
    na dużą blachę 20x30 musisz zrobić z podwójnej porcji.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję, rzeczywiście nie wymieszałam białek z ciastem delikatnie, tylko potraktowałam je mikserem. Ale dodam jeszcze, że ciasto jakoś się udało przekroić na dwa cieniutkie placuszki i przełożyć. Masa, ta Twoja cudowna, serowa masa, przesłania wszystko!!! Nikt nie zwrócił uwagi na cienkie placki, wszyscy się zachwycali masą. Dziękuję za nowy przepis, na pewno wypróbuję (może nie zaliczę takiej wpadki :)) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń