Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 22 listopada 2012

Tort chlebowy


Nie każdy lubi torty na słodko !
Wynalazłam gdzieś w sieci pomysł na tort wytrawny .
Zaskocz więc swoich gości - już niedługo zabawy sylwestrowe a później karnawałowe.
Nie polecam używania gotowego chleba tostowego ze względu na dużą zawartość substancji szkodliwych dla naszego organizmu.
Upiekłam chleb Tramezzini z przepisu , który na forum Cincin podała Liska.
Jedyny błąd jaki popełniłam to ,że był upieczony na kilka dobrych dni przed złożeniem tortu .
Chleb nie zdążył dobrze zmięknąć po przełożeniu bo był już za suchy.
Pomysł na przełożenie natomiast jest z tej strony !

Zapraszam!


Składniki na chleb Tramezzini:
 250 ml mleka
250 g mąki pszennej 00 - użyłam pszennej 450
250 g mąki wysokoglutenowej manitoba - użyłam pszennej chlebowej 850
12,5 g świeżych drożdży
1 łyżka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka soli
80 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie mąki .
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Wlać do mąki , dodać mleko skondensowane, sól , miękkie masło i wyrobić elastyczne zwarte ciasto.
Ja wyrabiałam maszyną z hakiem około 5 min .
Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto wyłożyć na deskę, lekko odgazować i uformować owalny bochenek .
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , lekko nasmarować olejem.
Przełożyć do tego uformowany bochenek.
Ponownie odstawić aż podwoi objętość.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika.
Po 10 min zmniejszyć temperaturę do 180 st C. i piec kolejne 30 - 40 min .
Po upieczeniu wystudzić na kratce a następnie zawinąć w wilgotną ściereczkę i przechowywać w lodówce aż do przełożenia .




Składniki na przełożenie:

-Warstwa pierwsza:
200g dobrej jakości pasztetu smarownego
100g kremowego serka białego 
1 ząbek czosnku drobno posiekany
jedna czerwona papryka pokrojona w bardzo drobną kostkę
Składniki połączyć ze sobą, odłożyć 1/3 do warstwy trzeciej

-Warstwa druga:
200g wędzonej szynki drobno pokrojonej
jedna czerwona cebula drobno posiekana
250g gęstej śmietany
Po łyżeczce mocnej musztardy i majonezu
pieprz i sol do smaku
Składniki połączyć ze sobą.

-Warstwa trzecia:
1/3 przełożenia z warstwy pierwszej
3 małe ogórki konserwowe drobno posiekane
2 ugotowane jajka drobno posiekane
sol, pieprz do smaku
majonez i śmietana po 2-3 łyzki
natka pietruszki drobno posiekana
Składniki połączyć ze sobą.

Do dekoracji :
świeża pietruszka lub koperek
majonez 
kremowy serek 
oliwki 
gotowana marchewka
szynka lub salami w plastrach




Składanie tortu:
Z chleba należy odciąć skórę ( z każdej strony)
Następnie przeciąć go na trzy blaty tak jak biszkopt.
Spodnią warstwę zwilżamy za pomocą pędzelka wodą.
Nakładamy pierwszą masę , następnie kolejny krążek chleba , zwilżamy ponownie i kolejna masa.
Podobnie postępujemy z ostatnim krążkiem i masą.
Chleb zwilżamy również z góry .
Wstawiamy na noc do lodówki .
Boki smarujemy majonezem i obsypujemy siekaną natką pietruszki .
Górę posmarowałam kremowym serkiem , wycisnęłam również rozetki z serka.
Generalnie styl dekoracji jest dowolny .
Po udekorowaniu można zaskoczyć gości ;-)
Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Wygląda ślicznie jak nie było zaznaczone że jest z chleba to nawet nie widać. Naprawdę super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wooow! Niesamowicie wyglada! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to najładniejszy kanapkowy tort, jaki znalazłam w sieci :) jutro przygotuję swój pierwszy, dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  4. ile % ma miec smietana ???

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Zrobiłam wg przepisu i nie wyrósł zbytnio. Czy drożdży nie jest za mało? Mam w piekarniku połowę tortownicy. Jaki jest jej wymiar?

    OdpowiedzUsuń