Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 28 listopada 2012

Tatar ze śledzia na marynowanych burakach


Odkąd sięgam pamięcią okres przedświąteczny zaczynał się u mnie jeszcze w listopadzie kiedy to wyciągałam całą kolekcję moich książek kulinarnych oraz innych gazetek , zeszytów itp. szukając inspiracji świątecznych.
Każdego roku starałam się wprowadzić coś nowego na stół wigilijny.
Moja rodzina trzyma się raczej potraw tradycyjnych i większość z eksperymentów bywało tylko jednorazowym wyskokiem.
Są też takie potrawy, które jednak się przyjęły i tak od kilku lat robię krokiety z soczewicą, w ubiegłym roku hitem były pierogi z suszona śliwką oraz pierogi z makiem.
Tatar ze śledzia na burakach zamierzam zaserwować w tym roku.
Robiłam już kilka razy śledzia w tej postaci na przyjęcia i muszę przyznać ,że jest nie tylko efektowny ale również bardzo smaczny !
Przepis - własna inspiracja!
Polecam !

składniki na 4-6 osób :
3 duże buraki
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego czerwonego
1 łyżka oliwy

Tatar śledziowy :
250 g filetów śledziowych małosolnych
1 duże jabłko
2 ogórki konserwowe
1 mała cebula czerwona
2-3 kawałki marynowanej papryki obranej ze skórki
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka majonezu
sól i pieprz do smaku

Buraki w skórkach ugotować do miękkości.
Po  ostudzeniu obrać i pokroić w plastry grubości 0.5cm.
W misce wymieszać miód , ocet i oliwę, zamarynować tym buraki .
Odstawić do lodówki na kilka godzin .

Filety śledziowe moczymy w wodzie przez 2-3 godziny.
Następnie dobrze odsączamy na sitku .
Siekamy jak najdrobniej ostrym nożem.
Odkładamy do miski.
Jabłko obieramy i również bardzo drobno siekamy .
Podobnie postępujemy z ogórkiem , cebulą i papryką.
Wszystko wrzucamy do miski , dodajemy musztardę i majonez , mieszamy i doprawiamy do smaku.
Plastry buraków odsączamy z marynaty i połowę układamy na półmisku.
Na każdy plaster nakładamy tatar śledziowy i przykrywamy drugim plastrem buraka.
Odkładamy do lodówki na kilka godzin i podajemy .

Bardzo ważne jest aby poszczególne składniki tatara były dobrze odsączone.
Pozwoli to uzyskać zwartą konsystencję.
Nie należy pomijać marynowania buraka bo to znacząco wpływa na smak.
Robiłam takiego tatara wielokrotnie i raz chciałam przyśpieszyć pomijając marynowanie.
Niestety smak był nijaki !

Pozdrawiam i życzę smacznego ;-)
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz