Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 23 listopada 2012

Sernik z jagodami na miodowym spodzie


Znowu mamy weekend !
Dla mnie jest to weekend nadzwyczajny bo pierwszy "wolny" od ponad pół roku.
Oprócz tego ,że planuję generalne porządki (bo może to być też ostatni wolny weekend) przygotowuję również listę przepisów do wykonania ;-) 
Dziś , na dobry początek zapraszam Was na bardzo smaczny kawałek sernika z jagodami.
Jest to kombinacja dwóch przepisów ze strony White Plate.
Od siebie dodałam również jagody .
Zapraszam!


Składniki na spód (link do strony Liski )
120 g mąki pszennej
20 g mąki pszennej razowej
20 g cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
30 g masła
50 g miodu płynnego
20 ml wody


Składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta.
Tortownicę (26-28cm) wyłożyć papierem do pieczenia .
Dno wylepić ciastem  .
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić na 12 min do gorącego piekarnika (160st C).
W tym czasie przygotować masę serową.




Masa serowa (link do strony Liski)
1 kg sera trzykrotnie mielonego
6 jajek
130 g cukru pudru
100 g słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
200 g, miękkiego masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Ponadto:
1 słoik jagód w cukrze
cukier puder do posypania 

Przygotowanie masy serowej:
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem do białości, dodajemy wanilię i mleko.
Następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce bardzo miękkiego masła a następnie sera.
Na końcu dodajemy mąkę.
Kiedy masa będzie już dobrze połączona odstawiamy mikser i używając łyżki porcjami dodajemy ubite białka starając się delikatnie wmieszać pianę w masę serową.
Masę wylać na podpieczony spód.
Jagody odsączyć z soku na sitku i same owoce poukładać na serniku .
Piec kolejne 40 -50 min w temperaturze 180 st C.
Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem .
Smacznego !


7 komentarzy:

  1. Szkoda, że nie zaprawiłam jagód, a resztka z zamrażalnika raczej na nic się nie zda :(

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda,że nie mam jagód ciasto wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Jagody - wspomnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. każda część tego sernika mi się strasznie podoba.

    OdpowiedzUsuń