Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 13 listopada 2012

Racuchy z jabłkami


Ciasto drożdżowe to mój ulubiony rodzaj ciasta !
Mogę je przygotować z zamkniętymi oczami w środku nocy.
Jest to również niezastąpiona metoda na szybki deser kiedy "goście idą"!
Racuchy to był numer popisowy mojej mamy na niespodziewanych gości i ja dzisiaj również w ten sposób ratuję dobre imię gospodyni.
Moja mama robiła również takie racuchy na kolację kiedy byłam jeszcze dzieckiem a dzisiaj w ten sam sposób próbuje rozpieszczać swoje wnuki !
Przepis własny.
Zapraszam !

Składniki na rozczyn drożdżowy:
3,5 dag drożdży
3 łyżeczki cukru
1/2 szk. ciepłego mleka
4 czubate łyżki mąki

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż powstanie płynna masa.
Dodać ciepłe mleko , wymieszać a następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto:
rozczyn 
1/2 kg mąki pszennej typ 500
2 jajka
5 dag cukru 
3/4 do 1 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli 
cukier z prawdziwą wanilią lub trochę ekstraktu waniliowego
2-3 jabłka

Do posypania :
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek do którego przełożyć wyrośnięty rozczyn.
Jajka rozbić z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do miski z mąką.
Dodać szczyptę soli i mleko (początkowo 3/4 szk.) i wyrobić ciasto.
Można zrobić ciasto klejące i rzadsze - wtedy racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz.
Trzeba również dodać więcej mleka.
Natomiast jeżeli zrobimy ciasto bardziej zwarte to racuchy wykrajamy szklanką.
Pod koniec wyrabiania dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka.
Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Prezentowane na zdjęciu racuchy były z ciasta rzadszego i są nakładane łyżką.
Tłuszcz rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni  , powinno go być co najmniej na wysokość 1.5cm albo więcej.
Łyżkę do nakładania wpierw moczymy w kubku z wodą a następnie nabieramy porcję ciasta z miski i wykładamy na rozgrzany tłuszcz.
Powtarzamy proces za każdym razem.
Lekko przestudzone racuchy obsypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Najlepsze na ciepło z mlekiem .

pozdrawiam 
m.



1 komentarz:

  1. Pyszności. Lubię takie racuchy. :)
    I też bardzo lubię drożdżowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń