Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 5 października 2012

Zapraszam na reportaż o białostockich bloggerkach oraz korzenne ciasto z cukinią


Premiera programu z udziałem naszej cudownej grupy "Kulinarek" odbyła się we wtorek.
Wszystkie jesteśmy bardzo zadowolone z filmu i cieszymy się niezmiernie ,że mogliśmy współpracować z naprawdę fantastyczną ekipą telewizyjną!
Link do stronki na której można obejrzeć nagranie jest TUTAJ!
Do oglądania potrzebna jest zainstalowana wtyczka Silverlight.
Jeżeli nie masz jej na swoim komputerze  to instalacja jest darmowa i trwa minutkę.
W nagraniu Hania wspomina ,że przepisy na zaprezentowane w filmie potrawy podamy na blogach.
Cóż w całej pogoni nie zrobiłam zdjęcia pyzom - niestety , a placki drożdżowe robię na oko tak jak moja babcia.
Może uda mi się jutro robiąc zapisywać proporcje to wtedy podam przepis na placki z płyty ;-)
Dzisiaj za to zapraszam na szybkie i łatwe ciasto korzenne z cukinią.
Cukinię można zamienić dynią i efekt będzie podobny .
Przepis ze strony Kolorowa Pokrzywa z moimi małymi zmianami.
Zapraszam!

Składniki: 
3 jajka 
1 i 1/3 szklanki cukru 
2 i 3/4 szklanki mąki 
2 szklanki utartej cukinii 
3 łyżki kakao 
2 łyżki cukru waniliowego 
3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
1 szklanka oleju 
1 łyżeczka sody 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec około 50-60 min w temperaturze 180 st C.
Po upieczeniu wystudzić i polać polewą lub posypać cukrem pudrem .
Smacznego !

4 komentarze: