Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 18 października 2012

Marynowane kosztele


To już ostatni dzwonek na przerabiane jabłek.
Podany przeze mnie poniżej przepis jest wypróbowaną i bardzo chwaloną formą podania jabłek do mięs.
Niektórzy w mojej rodzinie twierdzą ,że marynowane kosztele są nawet lepsze od marynowanych gruszek do mięs.
Ja bardzo lubię jedne i drugie.
Przepis pochodzi ze strony  Wielkie Żarcie i podaję go z własnym opisem .

Składniki na 2 słoiki litrowe: 
(ja robię tego dużo więcej)

1kg jabłek koszteli ( można użyć innej odmiany - ważne aby były bardzo słodkie i twarde)
1 litr wody 
35-40 dag cukru ( daję dużo mniej ponieważ kosztele są same w sobie baaaaardzo słodkie , zmniejszam przynajmniej o połowę)
1/2 łyżeczki soli
pełna łyżeczka kwasku cytrynowego
1 goździk 
2 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziarenka ziela angielskiego 

 Wykonanie:
Jabłka umyć , przepołowić i wydrążyć gniazdo nasienne.
Bardzo małe jabłka można użyć w całości.
Świetnie prezentują się jako dekoracja półmiska.
Jabłka układać w wyparzonych słoikach.
Z podanych składników ugotować zalewę i zapełnić tym słoiki.
Ja przed zalaniem usuwam z zalewy przyprawy dzięki temu nadaje się ona później również do picia.
Po zakręceniu słoiki wstawiamy do wysokiego garnka  i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika.
Pasteryzujemy 20-25 min.
Po wyłożeniu z garnka odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego !


1 komentarz:

  1. Fajny pomysł! I ten goździk pachnący- super, lubię:)

    OdpowiedzUsuń