Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 9 października 2012

Kokosowo- Dyniowa zupa oraz zaproszenie na Dzień Chleba w Białymstoku


Kulinarne Bloggerki atakują ponownie ;-)
Tym razem organizujemy obchody Światowego Dnia Chleba!
Jak każdy zapalony domowy piekarz wie , 16 październik jest ogólnoświatowym Dniem Chleba.
Z tej okazji Białostockie Bloggerki organizują spotkanie poświęcone tej właśnie tematyce.

Spotkanie odbędzie się w następny wtorek o godzinie 18.00 w klubokawiarni Oki Doki przy ulicy Nowy Świat w Białymstoku.
Przewidujemy krótką pogadankę o chlebie , zakwasie i mąkach potrzebnych do wypieku.
Będzie można zadawać pytania a my bloggerki w miarę możliwości postaramy się na nie odpowiedzieć.
Zapraszam również do wzięcia udziału w konkursie .
Wystarczy przynieść własnoręcznie upieczony chleb , bułki czy bagietki.
Może być na zakwasie lub na drożdżach - forma dowolna!
Ważne by było sporządzone własnoręcznie w domu i żeby był to wypiek wytrawny .
Słodkich wypieków nie można zgłaszać do konkursu.
Przewidujemy miłe nagrody ;-)

W międzyczasie zapraszam na słoneczną zupę z dyni i mleka kokosowego.
Przepis jest własną inspiracją!


Składniki na 5 osób:
1kg  dyni ( obranej , wydrążonej i pokrojonej na kawałki)
mleko kokosowe w puszce - około 200ml
1 cebula
2 ząbki czosnku 
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy 
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
2 łyżki masła
świeża szałwia

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Dynię wrzucamy do garnka, lekko solimy i zalewamy wodą tak żeby była przykryta.
Gotujemy na małym ogniu aż będzie miękka i zacznie się rozpadać.
Odlewamy conajmniej 1 szklankę wody z garnka z dynią i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie należy rozgrzać masło na patelni i wrzucić do niego posiekaną cebulkę i czosnek .
Zasypać to przyprawami i chwilę dusić aż cebula zmięknie.
Przełożyć to do garnka z dynią i dokładnie zmiksować.
Do gładkiej masy dolać mleko kokosowe i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z szałwią - świeżą lub przesmażoną na odrobinie oliwy.
Smacznego !


2 komentarze:

  1. Och, pyszności. Dynia i kokos to jest para doskonała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor tej zupki.
    I talerz z motywem kaszubskim na Podlasiu ;)

    OdpowiedzUsuń