Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 23 października 2012

Jabłka w karmelu


Na brak jabłek w tym roku chyba nie można narzekać!

Chociaż nie wszystko prezentuję na blogu to w zapasach zimowych znajdują się u mnie jabłka marynowane , szarlotka w słoiku , soki i kompoty jabłkowe.
Każdego roku staram się wypróbować nowy przepis i właśnie taką nowością chcę się dzisiaj z Wami podzielić!
Przepis zasięgnęłam ze strony Wielkie Żarcie - jabłka przyrządzone w ten sposób smakują wyśmienicie!

Składniki:
3kg twardych i słodkich jabłek
1kg cukru ( dałam około 700g)
1 cytryna 
3 łyżeczki cynamonu 

Wykonanie:
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
Pokroić w plasterki.
Zasypać cukrem, wymieszać i pozostawić na kilka godzin - aż puszczą sok.
Jabłka mocno odcisnąć a powstały sok gotować na wolnym ogniu  do zmniejszenia objętości.
Gotować do momentu aż powstanie gęstniejący syrop o kolorze miodowym. 
Cytrynę sparzyć wrzątkiem , zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Do syropu włożyć jabłka ,2 łyżeczki cynamonu oraz sok z cytryny.
Ponownie gotować kilkanaście minut ciągle mieszając. 
Jabłka puszczą dodatkowy sok, co spowoduje ,że syrop stanie się płynniejszy.
Jabłka delikatnie wyjąć łyżką cedzakową na sito i poczekać aż odsączy się sok.
Otrzymany sok połączyć z syropem w garnku i gotować aż zgęstnieje.
Pod koniec gotowania dodać pozostałą łyżeczkę cynamonu oraz otartą skórkę z cytryny.
Do gęstego syropu włożyć jabłka i jeszcze nieco odparować. 
Gorące jabłka wkładać do wyparzonych słoików , zamykać i odwracać do góry dnem .
Nie trzeba dodatkowo pasteryzować.





2 komentarze:

  1. Ależ muszą być pyszne . I ten cynamon, dla mnie super!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń