Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 31 października 2012

Babeczki kawowe


To już ostatni wpis w tym miesiącu jak też i w tym tygodniu.
Robię sobie małą przerwę w pracy i w blogowaniu i zostawiam Was z kawowymi babeczkami.
Przepis tradycyjnie z mojej książki " Mad about muffins"!
Miłego długiego weekendu !
Magda

Składniki :
2 szklanki , minus 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody 
1/2 łyżeczki soli 
5 łyżek cukru 
1 jajko 
1 szklanka mleka
4 łyżki miękkiego masła
3 łyżeczki kawy instant 



Wykonanie muffinek:
W misce wymieszać składniki suche : mąkę , proszek do pieczenia, soda, sól i cukier.
W drugiej misce połączyć składniki mokre : jajko , mleko , masło plus kawa instant.
Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać - nie należy dokładnie łączyć składników.
Ciasto nakładać na 3/4 wysokości do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st C. przez 20 - 25 min .
Po upieczeniu wystudzić.


Krem :
1 małe masło roślinne (tradycyjne MR z żółtym opakowaniem)
3/4 szk. cukru pudru 
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody

Wykonanie kremu:
Przed przystąpieniem do pracy należy się upewnić ,że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
Masło rozetrzeć i stopniowo dodawać cukier puder.
Masę dokładnie utrzeć na puch .
Następnie stopniowo dodawać śmietanę i sok z cytryny.
Na koniec dodać kawę .
Masę nakładać do szprycy z dekoracyjną końcówką.
Dekorować muffinki .
Odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 24 godziny.
Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Smacznego!



7 komentarzy: