Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 20 września 2012

Szybka szarlotka z kratką


Czasami potrzebujemy upiec coś szybkiego i smacznego .
Ten przepis zdecydowanie do takich należy .
Bardzo kruche ciasto z nadzieniem z tegorocznych antonówek podkreślone aromatem cynamonu i gałki muszkatołowej.
Zachęcam do wypróbowania!
Przepis ze strony White Plate!


Składniki na ciasto :
 250 g mąki
125 g masła
2-3 żółtka
2 łyżki cukru
szczypta soli 


Ze wszystkich składników zagnieść ciasto .
Ciasto powinno być zwarte ale nie twarde i rozsypujące się , nie może również być lepkie.
Ciasto odłożyć przykryte ściereczką  a w tym czasie przygotować jabłka.

Nadzienie z jabłek:
1 kg jabłek (u mnie antonówka)
cukru do smaku( u mnie około 5 łyżek)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków(goździki pominęłam) gałki muszkatołowej
1 łyżka masła



Jabłka obrać i pokroić na kawałki.
w garnku rozpuścić masło i dusić na tym jabłka aż zmiękną.
Dodać cukier i przyprawy i gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać.
Zdjąć z ognia i wystudzić.

Przygotowujemy formę.
Można użyć tortownicy lub formy do tarty o średnicy około 26-30cm.
Formę można wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Z połowy ciasta rozwałkować cienki placek i przenieść go do formy.
Starałam się aby placek był na tyle duży żeby po przeniesieniu do formy wylepił również brzegi.
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 190st C piekarnika.
Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na to masę z jabłek.
Pozostałe ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrajać z niego dwu centymetrowe paski.
Układać je w formie kratki na masie jabłkowej.
Posmarować paski białkiem i ponownie wstawić do piekarnika na około 40 min .
Jeżeli ciasto zaczyna nam się przypiekać to należy wyjąć wcześniej.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Wspaniała! Duża ilość nadzienia, to jest to co lubię.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka i jej nieodłączna kratka :) ciasto pełne uroku

    OdpowiedzUsuń