Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 26 września 2012

Szarlotka z budyniem


Dziś zapraszam na klasyczną , szybką w przyrządzeniu szarlotkę z budyniem o nieziemskim smaku.
Przepis podejrzałam na blogu Myniolinki - Słodkie Impresje.
W przygotowaniu jest  także  post o Nieformalnej Grupie Białostockich Bloggerek Kulinarnych i naszym wspólnym gotowaniu na wsi przed kamerami TVP Białystok.
Fotorelacja na blogu jutro a emisja programu z naszym udziałem we wtorek 2 października w TVP Białystok o godzinie 19.15 na co serdecznie zapraszają wszystkie "Kulinarki"


Składniki na ciasto : 
450 g mąki pszennej 
250 g masła
1 szklanka cukru pudru 
1 jajko
 2 żółtka 
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta zagnieść , podzielić na pół.
Jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki na dwie godziny.
Następnie wyłożyć prostokątną formę o wymiarach 20x30cm , papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem z lodówki. 
Nakłuć widelcem i podpiec około 10 minut w temperaturze 160 st C.
Oprószyć bułką tartą. 
Wyłożyć na to jabłka.


Masa jabłkowa:
1 kg jabłek - można użyć surowych, wystarczy tylko obrać i pokroić w kawałki 
Ja swoje jabłka podgotowałam chwilę w odrobinie wody z cukrem i cynamonem.
Kilka łyżek bułki tartej

Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka  
cukier puder - do posypania

Budynie ugotować na mleku z cukrem i gorące wylać na jabłka.
Na to zetrzeć zmrożoną drugą połowę ciasta.
Wstawić do rozgrzanego do 180-190st C piekarnika  i piec kolejne 45 min.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Od dłuższego czasu sie do niej przymierzam tylko w wersji z kakao ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama skusiłabym się na kilka kawałków takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A przepis ostatnio leciał w TV w programie siostry Anieli
    http://religia.tv/index.php?typ=onettv&id=94304

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna szarlotka! Z budyniem jest wspaniała.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. hm, robię ją po raz drugi . dziś dodałam więcej cukru bo ostatnio wyszła mało słodka jak dla mnie ale i tak wszyscy się nią zachwycali;-) HMM.. tym razem jest to prezent imieninowy dla Łucji;) jutro będzie jak znalazł:P PYSZNIE ;)
    PS dziękuje za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń