Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 21 września 2012

Szarlotka na zimno w pucharku


Zanim przejdę do przepisu kilka ważnych informacji !
Przede wszystkim mieszkańców Podlasia zapraszam do zakupu dzisiejszej gazety Współczesnej w której można znaleźć artykuł o NAS czyli Kulinarkach .
Również jest wspomniana nasza niedzielna akcja "Przetwornianka" na którą ponownie serdecznie zapraszam.
Akacja odbędzie się w niedzielę 23 września! Start o godzinie 16.00!
Kawiarnia Labalbal , ul.Warszawska 21/3
Jeżeli masz ochotę wymienić się swoimi przetworami z innymi to jest idealne miejsce dla Ciebie :)
Przewidziane są dwa konkursy , jeden na najsmaczniejszy "słoiczek" a drugi na najbardziej oryginalny wygląd słoika i jego przepis. Do wygrania miłe nagrody.

Pracowity weekend przed naszą kulinarną grupą bo oprócz niedzielnej akcji dzieje się coś jeszcze .
Szczegóły i może fotorelacja w następnym tygodniu :-)
W związku z tym ,że czas goni nieubłaganie , nie mogę za bardzo się rozpisywać i zostawiam Was z łatwym deserem jabłkowym życząc słonecznego pierwszego weekendu jesiennego!
Magda


Przepis z forum cincin
Składniki na 6 pucharków:
200g dowolnych ciastek zmielonych w maszynce (użyłam ciastek owsianych)
1/2 kg jabłek - obrane , pokrojone na kawałki i uduszone z odrobiną cukru i cynamonu 
500ml śmietany kremówki 
200g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru


Wykonanie:
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem ( można dodać trochę ziarenek wanilii)
Oddzielnie ubić na sztywno kremówkę i delikatnie połączyć z serkiem.
Do pucharków układamy warstwami pokruszone ciastka , następnie masę jabłkową i masę serową.
Wierzch posypać również pokruszonymi ciastkami.
Ja dodatkowo posypałam również startą czekoladą.
Szarlotki wstawić do lodówki i dobrze schłodzić najlepiej  przez noc.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. szarlotka na zimno, w pucharku - swietny deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż szarlotki wolę na ciepło, to Twoja propozycja bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mnie już ciekawią te kolorowe słoiczki, mam nadzieję, że pokażesz nam jakąś fotorelację :-))) no i szarlotka w wersji niebanalnej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Będzie fotorelacja nie tylko z naszej grupowej akcji która zaczyna się już za 4 godziny ale również ze wspólnego gotowania na wsi z telewizją ...oj działo się :)

    OdpowiedzUsuń