Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Rogaliki z jabłkami


Jestem jedną z wielu bloggerek cierpiących na kolekcjonowanie gazet , książek i etc. dotyczących gotowania.
Lubię czytać dobre magazyny kulinarne choć takich w Polsce jest niewiele.
Najbardziej wściekam się kiedy kupię gazetę a w trakcie czytania okazuje się ,że brakuje w niej jednej kartki i to akurat takiej na której był bardzo ciekawy przepis....buuuu!
Zdarza mi się kupić magazyn Kuchnia i to właśnie z tej gazety zaczerpnęłam dzisiejszy przepis.
W oryginale rogaliki były z jagodami ale ze względu  na to iż zaczyna się sezon jabłkowy postanowiłam je zrobić właśnie z tym owocem.
Zapraszam!

Składniki:
50g drożdży (dałam 30g)
150ml mleka
1/2kg mąki 
2 jajka
1/2 szk. cukru 
1 łyżka masła
szczypta soli 

Nadzienie:
1/2 kg jabłek
3 łyżki cukru 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
odrobina cynamonu  - opcjonalnie

Posypka:
1 żółtko 
cukier


Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i kiedy staną się płynne dodajemy ciepłe mleko.
Do miski wsypujemy mąkę a w środku robimy wgłębienie.
Wlewamy drożdże do dołka i lekko mieszamy aby połączyły się z niewielką ilością mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajka ucieramy na gładką masę dodając na koniec rozpuszczone masło i sól.
Masę dodajemy do miski z mąką i rozczynem.
Wyrabiamy miękkie gładkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie należy przygotować jabłka.
Obrane i pokrojone w kostkę  wrzucamy wraz z cukrem do garnuszka.
I smażymy około 10 minut ciągle mieszając.
Na koniec dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 1/4 szk zimnej wody.
Zagotowujemy i kiedy jabłka już lekko zgęstnieją odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy posypkę.
Żółtko należy utrzeć z 2 łyżkami cukru na kogel mogel.
Następnie cały czas ucierając dodajemy tyle cukru aby powstały grudki .

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka porcji a z każdej formujemy kulę którą następnie rozwałkowujemy na cienkie koło.
Kroimy na osiem trójkątnych części , na każdą nakładamy porcję jabłek i zawijamy rogaliki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem , smarujemy białkiem i posypujemy cukrową posypką.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st C. Pieczemy około 30 min.
Po upieczeniu wystudzić i pałaszować :)
Smacznego !


5 komentarzy:

  1. śliczne, wyrośnięte, zarumienione:) aż ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne rogaliczki z pysznym nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama uwielbia piec rogaliki:)
    Poproszę ją o takiexD

    OdpowiedzUsuń
  4. Magoldie, bardzo często do Ciebie zaglądam. Dziś zgłosiłam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:
    http://kuchniaaleex.blogspot.com

    Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszne są te rogaliki. Piekłam je już kilka razy.

    OdpowiedzUsuń