Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 17 sierpnia 2012

Lato w Kopalni ...

Lato w Kopalni Smaków oczywiście!
Jak mija ? ...hmm....szkoda ,że mija...
Wypoczywam i pracuję na przemian.
Gotuję , piekę, czasami pstrykam fotki moim wynalazkom tak aby Wam to kiedyś pokazać.
Relaksuję się na podlaskiej wsi i nikt mnie nie przekona ,że na Majorce albo w Egipcie może być lepiej.
Robię przetwory , organizuję spontaniczne przyjęcia , pochłaniam się mojej nowej pasji , którą jest decoupage ;-)

Migawki z urlopu:

1.Zbuntowane słoneczniki, które późno zakwitły i zamiast być niskie z dużą czapą są baaardzo wysokie ze skromną czapeczką - i tak je uwielbiam :-)







2. Pomidorowe krzaczki - uwielbiam je wąchać...i zjadać niedojrzałe pomidory prosto z krzaka ;-)




 3. Podpiwek : kiedyś podstawowy napój w każde święta , chrzciny , wesela itp. , dzisiaj   znak rozpoznawczy podlaskiej biesiady jak i również najlepszy napój na upalne dni !



4.Ogórki kiszone i stary kaflowy piec!
   Nie wyobrażam sobie zimy bez domowych kiszonych i nie wyobrażam sobie wsi bez pieca kaflowego - Kocham ten piec nawet w 30-stopniowe upały ;-)



5. Drewniany parapet malowany białą emalią i odrapania czasu .
 
 

To tylko migawki a na przepisy zapraszam w następnym tygodniu bo za chwilę znowu ruszam w małą podróż.
Polecam nasze polskie wsie i miasta do spędzania urlopów :-)
Pozdrawiam 
Magda

4 komentarze:

  1. Magdo, ja akurat nauczylam sie robic kwas chlebowy. w Stanach mozna kupic "русский квас" w puszkach, ale to nie to samo! nie wiem, czym sie rozni podpiwek od kwasu, nigdy w Polsce nie probowalam..bardzo polecam! Maszenka

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Maszenko!
    Kwas chlebowy robi się z wysuszonego chleba żytniego na zakwasie.
    Natomiast podpiwek jest z kawy zbożowej lub mieszanki w której przede wszystkim jest cykoria(nadaje goryczki)
    Różnica pomiędzy jednym a drugim jest duża ale oba napoje mają cechę wspólną - są niezastąpione aby ugasić pragnienie w upał ;) Również w obu przypadkach do fermentacjo dochodzi przy użyciu drożdży spożywczych.
    Pozdrawiam z polski :)

    OdpowiedzUsuń