Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 20 lipca 2012

Muffinki z czerwoną porzeczką


Chociaż na oficjalnej stronie Kopalni Smaków niewiele się dzieje to na zapleczu jest ciągle gorąco :)
Zrobiłam sobie małą przestrzeń i staram się korzystać z tej najpiękniejszej pory roku.
W każdy weekend (a wkrótce również przez dwa tygodnie urlopu) korzystam z uroków podlaskiej wsi.
Prowadzę mały ogródek , robię całą masę przetworów z owoców i warzyw ( nie wiem kto to zje?), wypiekam bułkę drożdżową w prodiżu ( lub jak to nazywają miejscowi - pieróg drożdżowy), robię chleb na zakwasie ( również w prodiżu bo to jedyne jak na tę chwilę sprawne urządzenie do wypieków) i wstaję wcześnie rano żeby rozkoszować się muzyką przyrody.
Zastanawiam się jak to jest ,że człowiek mając dzień wolny od pracy , budzi się wypoczęty o 6.30 rano ?
Może to efekt spania na starej wersalce na której każdy ruch przypomina o tym gdzie się aktualnie znajduję ;-)
Każdy powrót do Białegostoku to  powrót do rzeczywistości i wyrwanie ze świata spokoju i harmonii.
Obiecuję ,że podczas urlopu będę systematycznie fotografowała moje wypieki, przetwory i inne kulinarne cuda i z pewnością je tutaj przedstawię.
Tymczasem zapraszam na szybkie muffinki z czerwoną porzeczką.
Przepis jak zwykle z mojej najlepszej książki muffinkowej " Mad about muffins"


Składniki na 12 szt :
2 szk. mąki pszennej
1 szk. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody 
1/2 szk. mleka 
1/2 szk słodkiej śmietanki 
1/2 szk. oleju kukurydzianego
odrobina aromatu cytrynowego 
2 jajka 

świeże lub mrożone czerwone porzeczki lub inne owoce
opcjonalnie kruszonka

Wykonanie:
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche czyli : mąkę , proszek do pieczenia , sól i cukier.
W drugiej wymieszać wszystkie składniki mokre czyli : mleko ,śmietanka, olej , aromat i jajka.
Połączyć ze sobą składniki.
Ciastem napełniać papilotki w formie ale nie więcej jak do połowy wysokości bo bardzo urosną.
Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce.
Można posypać kruszonką . Ja miałam resztki z ciasta więc wykorzystałam.
Efekt był świetny :)
Muffinki wkładamy do  piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy około 20 min.
Po wyjęciu należy ostudzić.
Smacznego !

4 komentarze:

  1. Prawdziwie sielskie życie :) Chociaż żyję w stosunkowo małym mieście (w porównaniu do Białegostoku), to bardzo chętnie przeniosłabym się na jakiś czas na wieś. Potwierdzam! Budzę się codziennie o 7 rano i mimo wszystko jestem wypoczęta. Dziwne, że w roku szkolnym, gdzie wcześnej chodzę spać, rano czuję się zmęczona. Pozdrawiam i czekam na kolejne wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te muffinki upiekłaś! Z kruszonką, bardzo eleganckie. :)
    A wiesz, robiłam kiedyś porzeczkowe z dodatkiem kokosu , także były smaczne.
    Może bym zrobiła takie jak Twoje?
    :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, są bardzo eleganckie, ładne ;]
    pięknie sie prezentują. i zapewne smakują wspaniale, w końcu z porzeczkami!

    OdpowiedzUsuń