Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 6 czerwca 2012

Rabarbar i truskawki pod kruszonką


Zawsze z utęsknieniem czekam na długie letnie dni z nadzieją ,że będę miała więcej czasu na gotowanie i fotografowanie.
Staram się korzystać ze świeżych warzyw i owoców, gotuję prawie codziennie .
Gorzej z pieczeniem ...chlebki wypiekam rzadziej a najgorzej jest z ciastami.
Szkoda tylko ,że nie mam czasu tego wszystkiego fotografować i się z Wami tym dzielić :(
W niedzielę po raz pierwszy w życiu zrobiłam  owoce zapiekane pod kruszonką.
Moja siostra stwierdziła ,że to najlepszy deser na świecie ;-)
Również i dla mnie przypadł do gustu !
Przepis zasięgnęłam z magazynu Kuchnia 5/2011
Gorąco polecam!


Składniki:
5 dag posiekanych migdałów
10 dag mąki pszennej 
8 dag drobnego cukru trzcinowego
4 łyżki płatków owsianych 
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
szczypta soli 
10 dag masła

poza tym
masło do wysmarowania formy 
25 dag rabarbaru 
40 dag truskawek
2 łyżki soku z cytryny 
20 ml likieru pomarańczowego (pominęłam)
cukier puder


Wykonanie:
Piekarnik włączamy i ustawiamy na temperaturę 200szt C.
Cztery małe formy żaroodporne lub jedną dużą natłuszczamy masłem.
Łączymy migdały , mąkę , cukier trzcinowy , płatki owsiane, skórkę pomarańczową i sól.
Masło topimy w garnuszku i ostudzone dodajemy do mieszanki.
Dokładnie rozcieramy w dłoniach tak aby powstała kruszonka.

Oczyszczony i obrany rabarbar kroimy na kawałki .
Truskawki myjemy i kroimy na połówki.
Wymieszane owoce rozkładamy do naczyń po czy skrapiamy sokiem z cytryny i likierem.
Każdą porcję posypujemy kruszonką.
Pieczemy 20 min i po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem .
Najlepiej smakuje kiedy jest jeszcze ciepła :)
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Jejku,jak to pysznie wygląda! Rewelacja!
    Proste i smaczne. Ślinka cieknie:)
    Pozdrawiam Madziu:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Oceny zobowiązują i na szczęście nie ma w tym opisie ani krzty przekłamania. Płatki zastąpiłem muesli Nestle tropik i zrobiłem dwie kruszonki, na spód i na wierzch. Masa z rabarbaru i truskawek choć specyficzna świetnie podziałała na kruszonkę. Użyłem pińczowskich owoców i łodyg oraz likieru ale malinowego aby przełamać rabarbar. 7 niebo :)

    OdpowiedzUsuń