Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 13 czerwca 2012

Kluseczki z semoliny z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami


Kolejna letnia propozycja z magazynu Kuchnia nr 5/2011!
Lekka i soczyście słodka ...
Zapraszam!

Kluseczki :
500ml mleka
6 dag cukru 
2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
10 dag masła
20 dag semoliny 
2 jajka
1 łyżka soli

Karmelizowane owoce:
30 dag rabarbaru 
30 dag truskawek
4 łyżki cukru 
150 ml soku z pomarańczy

Ponadto:
5 dag bułki tartej 
4 łyżki masła
2 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Wsypać semolinę i gotować około 5 min. ciągle mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej masy dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Gdy masa stężeje , wilgotnymi dłońmi formować kulki .
U mnie było ponad 20 małych kulek.
Zagotować osoloną wodę i na wrzącą wrzucać kluski .
Gotować 3-4 min .


Oczyszczony rabarbar i truskawki pokroić na kawałki.
W rondelku skarmelizować cukier , dodać sok i owoce.
Gotować na wolnym ogniu około 2 min.

Na suchej patelni podprażyć bułkę tartą.
Dodać masło , cukier i cynamon.
Podgrzewać aż cukier się rozpuści.

Na talerzu ułożyć karmelizowane owoce wraz z sokiem powstałym w trakcie przygotowania.
Na owocach ułożyć kluseczki i polać słodką zasmażką.
Pychota ....polecam!

2 komentarze:

  1. Jejku,coś wspaniałego! Wyglądają przepysznie.
    I te truskawki, mniam,mniam:)
    Pozdrówki:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie manna to niezastąpione źródło możliwości. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń