Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 15 maja 2012

Bułeczki "figa z makiem"


Ostatnio dość często dostaję prezenty związane z domowym wypiekiem pieczywa.
Jednym z takich prezentów jest książka Andrzeja Fiedoruka pt. "Chleb"
Nie ukrywam ,że jestem lekko zawiedzona po dokładnym zapoznaniu się z treścią książki.
Podlasie jest regionem gdzie wypiek chleba na zakwasie ma długą tradycję i jest kultywowany do dziś.
Tymczasem autor zamieścił zaledwie dwa przepisy na chleb zakwasowy.
Sporo jest za to chlebów na drożdżach i proszku do pieczenia....niestety!
Książka oprócz bardzo ładnej szaty graficznej ma kilka ciekawych przepisów na bułki i wypieki z innych regionów świata , które na pewno wypróbuję.
Jednym z wypróbowanych już przeze mnie jest przepis na bułki z figą.
Wyszły naprawdę pyszne. Były wilgotne i długo zachowały świeżość.
Ja dodałam figi w trakcie wyrabiania ciasta co spowodowało iż całkowicie się rozdrobniły.
W trakcie jedzenia bułki były "strzelające" ...ale nie było to przeszkodą.
Mak z fig był bardzo miękki.
Gorąco polecam przepis!

Składniki:
2 szk. mąki żytniej 720
1 szk. mąki pszennej 750
10 dag suszonych fig
3 dag świeżych drożdży 
1 jajko 
2 łyżki maku 
1 łyżeczka soli 
tłuszcz do wysmarowania blachy (piekłam na papierze bez smarowania tłuszczem)

Wykonanie:
Figi pokroić w drobną kostkę i zagotować z 2 szklankami wody.
2/5 szklanki ostudzonego wywaru odlać do miski , rozetrzeć w tym drożdże.
W misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą, wlać drożdże i figi z resztą wywaru.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 min.
Następnie ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę, lekko odgazować i podzielić na 12 części.
Z każdej części uformować bułeczkę i układać je na blasze.
Odstawić do ponownego wyrastania (około 30-40 min)
Piekarnik nagrzać do 200st C.
Bułki przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Piec przez około 25 min.
Po upieczeniu wystudzić , najlepiej smakują jeszcze ciepłe ale nawet następnego dnia były wilgotne i bardzo świeże.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Piękne bułeczki :) Muszą być pyszne:)
    Jak to figa z makiem;)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne buleczki. Takich z figami jeszcze nie probowalam :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń