Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 3 kwietnia 2012

Stefanka na herbatnikach


...a może coś łatwego ,szybkiego i bez pieczenia na święta...?
Zapraszam na stefankę- przepis ze strony Wielkie Żarcie.

Składniki:
40 szt. herbatników
250-300ml mleka
1 tabliczka czekolady lub domowa polewa czekoladowa

Krem:
200g masła roślinnego( stare masło roślinne z symbolem MR na opakowaniu)
1 czubata szklanka cukru pudru
4 żółtka
1/2 filiżanki mocnej kawy 
opcjonalnie kilka kropli aromatu rumowego

Bardzo ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Wykonanie:
Ucieramy żółtka z cukrem do białości.
W oddzielnym naczyniu ucieramy masło na puch.
Do masy jajecznej wlewamy ostudzoną kawę i dokładnie mieszamy.
Do utartego masła dodajemy porcjami masę kawowo- jajeczną.
Cały czas ucieramy. Kiedy powstanie jednolity krem dodajemy aromat rumowy.

Herbatniki maczamy w mleku wcześniej przegotowanym i ostudzonym.
Maczamy krótko tak aby herbatniki były miękkie ale nie rozpadające się.
W rzędzie układamy 5 herbatników, łącząc je dłuższymi bokami , smarujemy warstwą kremu.
Na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników i tak do zużycia ciastek przy czym ostatnia warstwa to ciastka.
Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą lub domową polewą.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki .
Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Jaka piekna! Mam na nią chęc już od dawna, a jeszcze nie robiłam.
    Cudna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita! i jaki super deser na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna! Przepis zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda, a jakie proste wykonanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie i to jest rozwiązanie mojego problemu. Mam na nią ogromną ochotę, ale pieczenie tych warstw... Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda, chyba się na taką skuszę :).

    OdpowiedzUsuń