Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Sernik z wiśniami i migdałową kruszonką


Pogoda prawdziwie letnia chociaż ciągle mamy wiosnę!
Już niedługo pojawią się polskie truskawki i inne owoce sezonowe więc czas pozbyć się ostatnich owoców ze słoika.
Na dobry początek dłuuuugiego majowego weekendu delikatny sernik z wiśniami  i migdałową kruszonką.
Przepis zasięgnęłam ze strony Domowe wypieki!
Zapraszam!

Składniki na spód o wymiarach 20x30cm : 
1,5 szklanki mąki  
pół kostki masła (125g) 
1,5 łyżki cukru pudru  
2 żółtka 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na spód formy wyłożyć rozwałkowane ciasto.
Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Piec przez 10 minut po czym wyjąć i wylać masę serową.

Składniki na masę serową: 
1,5 kg twarogu zmielonego dwukrotnie  
3 łyżki proszku śmietankowego proszku budyniowego bez cukru 
pół kostki miękkiego masła (125g) 
5 jajek 
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 
 
Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. 
Dodać masło(ja dałam roztopione i wystudzone), proszek budyniowy oraz porcjami ser.
Dokładnie utrzeć.
 Formę z podpieczonym spodem wyjąć z piekarnika, rozłożyć na niej równomiernie ser i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. 
Jeżeli sernik szybko zaczyna łapać kolor to należy przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Masa wiśniowa: 
 2  kisiele wiśniowe bez cukru (proszek)
1 szklanka drylowanych wiśni z zalewy ( dałam 2 szk.)
3 - 4 łyżki cukru 
woda + zalewa z wiśni = 1l
Wiśnie z zalewą przełożyć do garnka, dodać wodę tak, aby w garnku było 800 ml płynu. Dodać cukier i zagotować. 
Do oddzielnego naczynia wlać 200ml wody, dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 
Gdy wiśnie zaczną się gotować walać do nich wodę z kisielem  i na małym ogniu mieszać, aż się zagotuje i zgęstnieje.
Odstawić do przestudzenia.

Po 45 minutach wyjąć sernik z piekarnika i rozłożyć masę wiśniową.
Wierzch posypać wcześniej przygotowaną kruszonką i piec jeszcze 15 minut, aż kruszonka będzie miała złocisty kolor.

Kruszonka:  
0,5 szklanki mąki  
30 g masła  
2 - 3 łyżki cukru  
łyżka cukru waniliowego  
100 g płatków migdałowych (ja dałam mąkę migdałową)
 
Jeżeli robimy z mąką migdałową tak jak ja, to należy wszystkie składniki włożyć do miski i rozcierać w rękach aż powstanie sypka , grudkowata masa. Natomiast używając płatków migdałowych należy ten składnik dodać na końcu.

10 komentarzy:

  1. Jejku, będzie mi się śnił po nocach! Wygląda obłędnie, a ja tak kocham serniczki!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny pyszny sernik do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. aj, aj, pogoda jak na Karaibach!
    ale ma się ochłodzić... ciii! nie zapeszam już.
    ale ciacho! wyrafinowane, szlachetne. migdał z wiśnią, to jest coś!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda na pracochłonne ale i smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda :) I już go widzę w kolejnych wariacjach z różnymi owocami sezonowymi. Super pomysł Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłam tu po googlu do kłębka ;) i zostaję, bo jest kolorowo i ze smakiem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie , cieszę się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń