Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 6 kwietnia 2012

Kotlety z ciecierzycy


Ostatnie postne danie przed Wielkanocą !
Jutro zapraszam na mazurek makowy .
Przepis - własna inspiracja.
Zapraszam!

Składniki :
400 g suchej ciecierzycy 
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka 
1 pietruszka(korzeń)
2 łyżki siekanej natki pietruszki 
3-4 pieczarki 
sól 
pieprz 
szczypta kminu rzymskiego
sezam do obtaczania 
tłuszcz do smażenia 

Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej w wodzie.
Na drugi dzień zlać wodę, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Lekko osolić i gotować około 30-40 min .
Odsączyć i ostudzić.
Marchewkę i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie i przełożyć do ciecierzycy.
Cebulę posiekać podsmażyć na tłuszczu wraz z pokrojonymi pieczarkami i rozdrobnionym czosnkiem.
Wszystko przełożyć do miski z ciecierzycą.
Następnie wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia.
Do masy dodać jajka , przyprawy do smaku i posiekaną pietruszkę.
Dokładnie wymieszać.
Formować kotlety , obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami i warzywami .
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszne muszą być te kotleciki!
    Radosnych Świąt życzę Tobie i Twoim bliskim!:)

    OdpowiedzUsuń