Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 30 marca 2012

Wrastwowe drożdżówki


Drożdżówki warstwowe to mini wersja popularnego ostatnio na blogach "pull-apart bread"
Zamiast jednej dużej drożdżówki zrobiłam 12 małych w formie muffinkowej.
Przepis ze strony Annies-eats!
Zapraszam!

Składniki:
2 i 3/4 szk. mąki pszennej
1/4 szk cukru 
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli 
4 łyżki masła
1/3 szk mleka
1/4 szk. wody 
2 jajka 
odrobina aromatu waniliowego 

Poza tym:
4 łyżki masła
1 szk cukru 
2 łyżeczki cynamonu 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Wymieszać razem mąkę , cukier , suche drożdże , sól.
Do garnuszka wlać mleko , dodać masło i podgrzewać do momentu aż masło się rozpuści. 
Ostudzić a następnie wraz z wodą , wanilią i jajkami dodać do mieszanki z mąką.
Wyrobić gładkie elastyczne ciasto .Jeżeli jest zbyt luźne dodać więcej mąki.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski  przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie rozpuścić masło do smarowania ciasta przy składaniu.
Cukier wymieszać z cynamonem i gałką muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączoną stolnicę, lekko odgazować i rozwałkować placek grubości około pół centymetra.
Placek posmarować masłem  i posypać mieszanką z cukrem.
Pokroić na kwadraty wielkości około 6x6cm.
Następnie składać po około 5-6 warstw i wkładać na "stojąco" do foremki muffinkowej wysmarowanej masłem.
Odstawić na pół  godziny do ponownego wyrośnięcia.
Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 st C i piec około 25- 30 min na jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z formy.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Cudne!
    Częstuję się jedną bułeczką...

    OdpowiedzUsuń
  2. niezwylke apetyczne (; Poporszę jedna !
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm.. aż, ślinka cieknie na ich widok;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się świetnie! A na dadatek są cynamonowe...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale piękne! i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, jakie ciekawe! naprawdę, kreatywne i piękne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne są! I ten cynamon, mniam:)
    Pozdrawiam i zabieram jedną bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grzegorz Laskowski PESEL: 59120605437 zaprasza Ciebie do współpracy w dążeniu do zapewnienia jemu i Tobie środków do szczęśliwego życia wśród szczęśliwych osób w tym uwolnienia od konieczności umierania lub zmartwychwzbudzenia umarłych.

    http://www.syneloi.eulotka.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podobała wersja na całą keksówkę, tzw. pull-apart bread. Ale takie mniejsze muffinkowe rozmiary też są urocze, nawet bardzo :D

    OdpowiedzUsuń