Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 28 marca 2012

Marchewkowe muffinki wiosenne


Propozycja zarówno na wielkanoc jak i na każdy dzień!
Zainspirowałam się przepisem ze strony "Teatr gotowania"
Zapraszam!

Składniki na 12 sztuk:
3 jaja
3/4 szk. oleju
1 1/2 szk. cukru
2 1/4 szk. mąki
2 szklanki drobno startej marchewki
łyżeczka cynamonu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
garść orzechów
garść rodzynek(namoczonych wcześniej w wodzie i odsączonych)

Poza tym:
400ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru pudru
barwnik zielony (odrobina)
ozdoby dowolne

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać marchew, olej, mąkę, cynamon, proszek i sodę.
Na koniec dodać rodzynki i orzechy i dokładnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami papierowymi. 
Nakładać ciasto do 3/4 foremki. 
Wstawić formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut. 
Wyciągnąć muffinki z formy, żeby nie zaparowały i odstawić do wystudzenia.

W tym czasie ubijamy kremówkę.
Należy pamiętać ,że kremówka przed ubiciem powinna być dobrze schłodzona.
Do sztywnej kremówki dodajemy cukier puder i kilka odrobinę barwnika.
Ubijamy jeszcze około 30 sekund do połączenia się składników.
Masę przekładamy do szprycy dekoratorskiej i wyciskamy na muffinkach ozdobna trawkę.
Muffinki przed dekoracją też powinny być dobrze schłodzone, co gwarantuje nam ,że śmietana nie popłynie :)
Na trawce umieszczamy dowolne ozdoby .
Smacznego!

3 komentarze: