Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 2 marca 2012

Knedle z kaszy z wiśniami


Z serii "zdrowe eksperymenty" , knedle z kaszy jaglanej i gryczanej niepalonej!
Przepis ze strony Kuchnia Alicji !
Zapraszam!

Składniki:
200 g kaszy jaglanej,
60 g kaszy gryczanej niepalonej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub ekstraktu z wanilii( u mnie ziarenka z 1/2 laski wanilii)
kilka śliwek węgierek ( u mnie wiśnie drylowane ze słoika)
syrop z agawy lub miód ( u mnie śmietana z cukrem i cynamonem)

Wykonanie:
Obie kasze przełożyć do garnka i przelać wrzątkiem.
Odcedzić , zalać gorącą wodą (około 2 szk.) i gotować aż kasza będzie miękka(około 20min)
Kaszę lekko ostudzić i jeszcze ciepłą zmielić na gładką masę.
Dodać przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
Wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto podzielić na równe części( w zależności od tego jak duże knedle chcemy ulepić)
Każdą porcję lekko spłaszczyć , nakładać porcję owoców i zlepiać tworząc kulkę.
Knedle wrzucać do gotującej się , osolonej wody.
Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 4-5 min. i wyjmować.
Podawać ze śmietaną i cukrem lub alternatywnie : miód , syrop z agawy lub masło.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł :) Knedle uwielbiam, ale takich z kaszy jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Knedli w takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaa , prawda, one są pyszne nie tylko z śliwkami
    Udały się Tobie znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  4. O,jakie fajne te knedle! Chętnie bym takie zjadła, oj chętnie:)

    OdpowiedzUsuń