Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 27 marca 2012

Klasyczna babka marmurkowa


Prosty i tradycyjny przepis na babkę marmurkową.
Przecież Wielkanoc coraz bliżej....:)
Zapraszam!


Składniki :
1 szk.  mąki 
1 szk. cukru 
1 margaryna 250 g 
4 jajka
1/2 szk. mąki ziemniaczanej 
1 łyżka kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 opakowanie cukru waniliowego 

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem do białości .
Ze szklanki mąki odsypać 1 łyżkę a pozostałą wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Margarynę stopić i ostudzić.
Mąkę porcjami dodawać do masy jajecznej , wlewając na koniec margarynę.
Wszystko razem wymieszać.
Ciasto podzielić na jedną większą porcje i jedną mniejszą.
Do większej dodać odsypaną mąkę a do mniejszej kakao i szczyptę proszku do pieczenia.
Małą formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Wylewać na przemian porcje ciasta białego i ciemnego .
Piec około 35 min w temp.175st.C.
Po upieczeniu ostudzić i polać czekoladą.
Smacznego !

4 komentarze:

  1. Też taką robię :-) Najlepsza z herbatą!

    OdpowiedzUsuń
  2. a cukier gdzie? tylko waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda ta babeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za spostrzegawczość :)

    OdpowiedzUsuń