Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 16 marca 2012

Kasza jaglana z jabłkami


Zapomniana kasza jaglana wraca do łask!
Czytając informacje na temat właściwości zdrowotnych byłam naprawdę zaskoczona.
Między innymi korzystnie działa na włosy ,zęby, skórę i paznokcie.
Jest doskonała dla osób na diecie bezglutenowej jak również osobom cierpiącym na dolegliwości przewodu pokarmowego, wątroby , nerek.
Zawiera antyoksydanty zapobiegające powstawaniu raka.
O właściwościach kaszy jaglanej można by było pisać jeszcze wiele ale skończmy na tym ,że jest smaczna i szczególnie polecana dzieciom !
Przepis na kaszę z jabłkami zasięgnęłam ze strony "Lubię ten smak"
Zapraszam!

Składniki:
25 dag kaszy jaglanej
4 i 1/2 szk. mleka
sól
2 łyżki masła
4-5 jabłek
łyżeczka cukru
cynamon
słoiczek musu jabłkowego

Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem na 5 min, odcedzić i przełożyć do garnka.
Zalać mlekiem, dodać masło i gotować na małym ogniu, aż do zupełnego rozgotowania ( 20 minut). 
Jabłka obrać i 3 z nich pokroić w kostkę, wymieszać je z musem i cukrem. 
W nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym( lub dowolnym innym) układać na zmianę-wystudzoną kaszę i mus jabłkowy. 
Wierzch posmarować musem, ułożyć pokrojone w ćwiartki pozostałe 2 jabłka.
Wszystko posypać cynamonem. Piec 10 minut w 180st. C.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Fajny pomysł, smacznie wygląda ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, świetnie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. trochę ta kasza mi gorzka wyszła.. ale na prawde dobre było ;)

    OdpowiedzUsuń