Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 29 marca 2012

Biszkoptowa babka odwracana z jabłkami


Zbieram przepisy ...chyba jak każdy kto jest "kulinarnie opętany".
Mam mnóstwo książek ,zeszytów i starych kartek z przepisami.
Jeżeli nie mogę usnąć to przeglądam moje zbiory - taka lektura na noc :)
Ostatnio wygrzebałam właśnie taki przepis zapisany na kartce dawno temu - na pewno kilka lat wcześniej.
Nie znam źródła ale ciasto było smaczne i dlatego tez się z Wami podzielę tym przepisem :)
Zapraszam!

Składniki na biszkopt:
3/4 szk. mąki pszennej
1/4 szk. mąki ziemniaczanej
3/4 szk. cukru 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka 
1 łyżeczka roztopionego masła
otarta skórka z 1 cytryny
odrobina ziarenek z laski wanilii (opcjonalnie)

Poza tym :
1/4 szk. masła
2/3 szk.cukru 
1 łyżeczka cynamonu
2-3 jabłka obrane i pokrojone na cienkie kawałki 

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania jabłek.
Masło topimy i dodajemy cukier i cynamon.
Mieszamy aż się rozpuści.
Wylewamy to do formy (dowolnej ale nie otwieranej)
Na maśle z cukrem układamy jabłka i odstawiamy formę na bok .
Teraz przechodzimy do przygotowania biszkoptu .
Ubijamy białka z cukrem i solą na sztywno i dodajemy żółtka, roztopione masło , skórkę z cytryny i wanilię.
Po połączeniu się składników dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Masę biszkoptową wylewamy na przygotowane wcześniej jabłka w formie.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st C i pieczemy 30-40 min.
Po wyjęciu studzimy przez około 10 min po czym jeszcze ciepłe odwracamy na talerz i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Biszkopt minimalnie opadnie.
Smacznego !

4 komentarze:

  1. Fantastyczna babka! Wygląda pysznie:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo intrygująca. ciekawa. intereująca.
    i wygląda bardzo zacnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, bo przepis wydał mi się ciekawy. Niestety babka okazała się porażką.

    OdpowiedzUsuń