Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

sobota, 10 marca 2012

Bezy kawowe


Coś szybkiego i łatwego do weekendowej kawy!
Beziki kawowe czyli co zrobić z nadmiarem białek :)
Przepis ze strony Laura gotuje.
Zapraszam!


Składniki:
4 białka jajek
300 gram cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli 
 
Wykonanie:
Przed ubiciem piany należy włączyć piekarnik aby rozgrzał się do temperatury 110st. C.
Następnie ubijamy białka z solą na sztywno.
Pod koniec ubijania porcjami dodajemy cukier.
Na sam koniec dodajemy kawę rozpuszczalną.
Gotową masę przekładamy do szprycy cukierniczej.
Na wcześniej przygotowaną formę wysłaną papierem do pieczenia wyciskamy beziki.
Należy zachować kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy bezikami ponieważ trochę rosną w trakcie pieczenia.
Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i po mniej więcej 15 min. uchylamy drzwiczki piekarnika.
W ten sposób suszymy bezy przez około 2 godziny .
Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy bezy w środku na kolejne 4 godziny.
Po tym czasie są już gotowe!
Smacznego!

 
 

 

4 komentarze:

  1. Mniam, wspaniałe! Kawowe bezy muszą być pyszne:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny sposób aby nic się nie zmarnowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och kawowe muszą być pyszne :) Uwielbiam bezy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń