Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 8 lutego 2012

Serduszka z cynamonem


Wielu kuchareczek zapewne już się zastanawia co ciekawego upichcić w Walentynki!
Szukając ciekawych pomysłów na dzień zakochanych znalazłam ten przepis.
Podaję go w oryginale a pochodzi ze strony Pinch My Salt.
Pomysł bardzo mi się spodobał chociaż konsystencja ciasta po upieczeniu wcale mnie nie powaliła na kolana.
Do powtórki skorzystam raczej z jakiegoś tradycyjnego ciasta krucho - drożdżowego.
Zachęcam do skorzystania z pomysłu a jeżeli ktoś nie ma przepisu na ulubione ciasto drożdżowe  to można również skorzystać z przepisu poniżej.

Składniki:
60 g miękkiej margaryny
4 łyżki cukru
1 jajko 
2 szk. mąki
1/2 łyżeczki soli 
1 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych
1/2 szk. ciepłej maślanki 

Do smarowania i posypania:
2 łyżki stopionego masła
1/3 szk. brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Utrzeć margarynę z cukrem do białości , dodać jajko i ponownie zmiksować.
W drugiej misce wymieszać mąkę , sól, i drożdże.
Dodać tą mieszankę do margaryny utartej z cukrem i jajkiem i wymieszać.
Wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto.
Jeżeli używamy do tego robota z hakiem to na średnich obrotach zajmie to około 6 min.
Ręcznie zajmie to trochę dłużej , około 8-10 min.
Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski , przykryć  ściereczką i odstawić do wyrastania na około 1.5godz.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypana mąką stolnicę.
Lekko odgazować i pozostawić tak na kolejne 10 min.
W tym czasie wymieszać cukier brązowy z cynamonem.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 x 20cm.
Posmarować całość stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Dłuższe boki ciasta zwijamy z obydwu stron w formie ślimaka do środka aż rulony zetkną się ze sobą .
Tak uformowane ciasto kroimy nożem obsypanym mąką na plastry szerokości 1,5 cm i formujemy serce wyciągając dolną część ciasta. 
Układamy serduszka na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 45 min . po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez około 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia.

Niestety nie udało mi się zrobić relacji fotograficznej z  wykonywania poszczególnych czynności ale można podglądnąć wykonanie na tej stronie !

Smacznego !

7 komentarzy:

  1. drożdżówki z cynamonem... cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne są te serduszka! I pachną pięknie ach!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja takie uśmiechnięte serduszko poproszę :) a nawet dwa a co tam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne :) I tak się ładnie uśmiechają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne serduszka.
    dla drugiej połówki. ach, ucieszyłaby się!

    OdpowiedzUsuń
  6. zamarzyły mi się teraz te serduszka :)

    OdpowiedzUsuń