Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 16 lutego 2012

Róże karnawałowe


W najbardziej kaloryczny czwartek w roku proponuje róże karnawałowe.
Pracy przy nich jest nie mało ale warto się poświęcić dla efektu :)
Przepis ze stronki Moje ciacho !
Zapraszam!

Składniki:
25 dag mąki
1 łyżka cukru 
2 żółtka
2 całe jajka
1 łyżeczka miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 
1 łyżka spirytusu

Wykonanie:
Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto i zostawić je przykryte ściereczką na 15min.
Następnie ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, z którego wycinać trzy różnej wielkości koła.
Największe od dużej szklanki a najmniejsze od kieliszka do wódki.
Każde kółko naciąć z brzegu pięć razy .
Kółka nakładać jedno, smarując środek białkiem i zaczynając od najmniejszego .
Lekko docisnąć palcem po środku.
Gotowe róże smażyć obustronnie, na złoto w głębokim i rozgrzanym  tłuszczu tak jak do pączków.
Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i wystudzić.
Posypać cukrem pudrem , nałożyć odrobinę dżemu w środek najmniejszego kółka i pałaszować!
Smacznego !

1 komentarz: